Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Εγκρίθηκε και για εφήβους το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax

Κοροναϊός: Εγκρίθηκε και για εφήβους το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax

Τα επίπεδα αντισωμάτων που μετρήθηκαν στους ανηλίκους 12-17 ήταν συγκρίσιμα με αυτά των ενηλίκων που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου Covid-19 της Novavax σε εφήβους 12-17 άναψε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας (EMA), μετά την περυσινή έγκριση του ίδιου εμβολίου για ενήλικες.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας χορηγείται σε δύο δόσεις, διαφέρει όμως από τα άλλα τέσσερα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη καθώς περιέχει μόνο απομονωμένες πρωτεΐνες του ιού και όχι mRNA ή γενετικά τροποποιημένο ιό.

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά σχεδόν 80% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ωστόσο η δοκιμή που έδωσε αυτό το νούμερο πραγματοποιήθηκε όταν επικρατούσε το στέλεχος Δέλτα. Το ποσοστό είναι πιθανώς μικρότερο στην περίπτωση της πιο μεταδοτικής Όμικρον.

Η παιδιατρική κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2.200 εφήβους 12-17 ετών σύμφωνα με τις συστάσεις της Παιδιατρικής Επιτροπής του ΕΜΑ.

Τα επίπεδα αντισωμάτων που μετρήθηκαν στους συμμετέχοντες ήταν συγκρίσιμα με αυτά των ενηλίκων που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Οι έφηβοι είναι πιο πιθανό από τους ενήλικες να εκδηλώσουν πυρετό μετά τον εμβολιασμό, επισημαίνει ο ΕΜΑ. Κατά τα άλλα, οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ήπιες και περιλαμβάνουν πόνο και ερυθρότητα στο σημείο της ενδομυϊκής ένεσης και αίσθημα κακουχίας.

Το Nuvaxovid περιέχει μια χημικά σταθεροποιημένη βερσιόν της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για την παραγωγή της πρωτεΐνης η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο ιό στον οποίο έχει εισαχθεί το αντίστοιχο γονίδιο. Ο ιός καλλιεργείται σε κύτταρα νυχτοπεταλούδας, από τα οποία απομονώνεται τελικά η πρωτεΐνη.

Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιείται και σε όλα τα υπόλοιπα εμβόλια –η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση του Nuvaxovid η πρωτεΐνη υπάρχει ήδη στο εμβόλιο, ενώ τα άλλα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή της από τα ίδια τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο της Novavax συντηρείται σε απλό ψυγείο, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη χρήση του σε φτωχότερες χώρες.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024