Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύνοδος ΕΕ - Δ. Βαλκανίων: Κοινή εκπροσώπηση Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Σύνοδος ΕΕ – Δ. Βαλκανίων: Κοινή εκπροσώπηση Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Με κοινή ατζέντα θα προσέλθουν οι ηγέτες Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην αυριανή Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Οι πολιτικοί ηγέτες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν να προσέλθουν με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ένδειξη διαμαρτυρίας

Έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο εκφράζοντας κοινές θέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Διαβάστε επίσης Κόσοβο: Αναζητώντας την αναγνώριση

Το Βελιγράδι, τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέταζαν τις προηγούμενες ημέρες το ενδεχόμενο να απέχουν από την σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στασιμότητα που υπάρχει στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης γενικότερα και ειδικότερα για την άρνηση της Βουλγαρίας να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Τελικά οι ηγέτες των τριών βαλκανικών χωρών αποφάσισαν να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης Υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ο Βέμπερ: «Να το εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Διαβάστε επίσης Στην Τουρκία η Λιζ Τρας στη σκιά της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Εκτεινείς διαβουλεύσεις

«Έπειτα από λεπτομερείς και εκτενείς διαβουλεύσεις οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής από κοινού, συμφωνώντας σε βασικές αρχές που θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών με πολυάριθμους αξιωματούχους της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσε την κοινή εκπροσώπηση των τριών βαλκανικών χωρών.

«Θα συμμετάσχουμε στη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ. Δεν περιμένουμε να ακούσουμε πολλά για εμάς, αλλά θα ζητήσουμε να ακούσουν την άποψη μας για την ιδέα μιας Νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που στηρίζουμε, για το σχήμα «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan) που προωθεί το ευρωπαϊκό πνεύμα  και για την ομηρία μας από τη Βουλγαρία που το καταστρέφει (σ.σ. το ευρωπαϊκό πνεύμα)», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Έντι Ράμα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024