Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διεύρυνση της ΕΕ, τα Βαλκάνια και ο ρόλος της Αθήνας απέναντι στην τουρκική επιρροή

Η διεύρυνση της ΕΕ, τα Βαλκάνια και ο ρόλος της Αθήνας απέναντι στην τουρκική επιρροή

Να δει με άλλο μάτι τη διεύρυνση της ΕΕ υποχρεώνει τις Βρυξέλλες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Να δει με άλλο μάτι τη διεύρυνση της ΕΕ υποχρεώνει τις Βρυξέλλες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην πρόσκληση τους για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ευρώπης, το οποίο θα είναι και το πρώτο θέμα στην ατζέντα.

Ο Σαρλ Μισέλ καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να αναγνωρίσουν ότι το μέλλον της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί το Συμβούλιο να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία.

Μία εξέλιξη που αυτομάτως στρέφει το βλέμμα και στα Δυτικά Βαλκάνια, με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας που παραμένει «παγωμένη» να απαιτεί συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να ξεπαγώσει.

Δεδομένου δε ότι η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία της μεταξύ των πολιτών των δύο συγκεκριμένων χωρών, που βλέπουν τις υποσχέσεις που τους είχαν δοθεί να μην υλοποιούνται.

Στην επιστολή του Σαρλ Μισέλ προς τους ηγέτες της ΕΕ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικά για την ΕΕ και η ΕΕ είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια». Και σημειώνεται ότι πρέπει η ΕΕ να ανανεώσει τη διαδικασία της διεύρυνσης και να προωθήσει την ενσωμάτωση των εταίρων της από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει και σχετική συνάντηση πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι ψηλά και στην ατζέντα της Αθήνας, που εκτιμά ότι μπορεί να παίξει το δικό της ρόλο στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον τους άλλωστε για τις χώρες της βαλκανικής έχουν ανανεώσει και οι ΗΠΑ, με έμφαση και στην διατήρηση τους μακριά από την όποια ρωσική επιρροή.

Για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη εξελίξεων, ως ένα κράτος που ανήκει στην περιοχή, γνωρίζει πολύ καλά την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία τους, είναι στην ΕΕ και ενστερνίζεται τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ενώ θα αναλυθεί και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής.

Για την Αθήνα είναι σαφές ότι πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Το ζήτημα δε της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής διπλωματίας, που θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το μομέντουμ.

Για την Αθήνα άλλωστε η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η άμεση γειτονιά της και εκτιμά ότι η διατήρηση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής πρέπει να παραμείνει ζωντανή προκειμένου να ανακοπεί η τουρκική επιρροή και επιπλέον να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής, που θα είχε άμεσες συνέπειες και για την Ελλάδα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024