Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Το σκληρό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη και Ερντογάν ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

Τουρκία: Το σκληρό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη και Ερντογάν ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη

«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για τυχόν έγερση μονομερών τουρκικών αξιώσεων για τα νησιά του Αιγαίου

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ Άγκυρας και Αθήνας, καθώς η Τουρκία έχει κλιμακώνει την επιθετικότητά της και έχει οξύνει την ένταση απειλώντας ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επικείμενη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Κρεσέντο επιθετικότητας – «KRiZOTAKiS»

Οι πρόσφατες αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει θέμα νησιών -κατ’ ουσίαν θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου- συνδυάζονταν με το θέμα του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, πρόθεση του Τούρκου προέδρου είναι να καταγγείλει την Ελλάδα για παραβιάσεις διεθνών συνθηκών αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου και τις Φινλανδία και Σουηδία για υποστήριξη της «τρομοκρατίας» (βλ. κουρδικές οργανώσεις).

Αυτές οι απειλές της Τουρκίας δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε λίγες μέρες και έχουν κινητοποιήσει την Αθήνα που αναζητά τρόπους αφενός να διεθνοποιήσει την νέα κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας, αφετέρου να μπλοκάρει τυχόν πρόθεση του Ερντογάν να αξιοποιήσει το βήμα του ΝΑΤΟ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ΜΜΕ πήραν τη σκυτάλη των προσωπικών επιθέσεων κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εγκαινιάσει ο Ταγίπ Εντογάν και επιτίθενται τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην υπόλοιπη πολιτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό σε αυτό το κρεσέντο επιθετικότητας το πρωτοσέλιδο της Yeni Safak, που φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «KRiZOTAKiS» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί φοβούνται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «καταγγείλει» την Τουρκία τόσο στη Σύνοδο της Ε.Ε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως έκανε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Διαβάστε επίσης Η ατζέντα Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα

Η Αθήνα ξορκίζει

Διπλωματικές πηγές πάντως χθες από τις Βρυξέλλες ξόρκιζαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να πραγματοποιήσει τις απειλές της και να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε βήμα καταγγελίας της Ελλάδας εκτιμώντας ότι ο Ερντογάν θα έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο στην περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης, το θέμα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό, εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές και οι εκτιμήσεις τους αυτές ερμηνεύτηκαν από τον ελληνικό Τύπο ως καθησυχαστικές πως ο Ερντογάν δεν θα θέσει τελικά θέμα «παραβιάσεων» της Ελλάδας στο Αιγαίο και τα νησιά.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος

Απαντώντας ουσιαστικά στις ερμηνείες αυτές  και τα δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊώάννου τόνισε σήμερα ότι «η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και κατέληξε και καταλήγει: «Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά».

Στην περίπτωση πάντως που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και θέσει θέμα στο ΝΑΤΟ, η γραμμή της Αθήνας είναι πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει, όπως πάντα με ψυχραιμία, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.

Διαβάστε επίσης Al Jazeera: Ελλάδα – Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης για τα νησιά του Αιγαίου

Χωρίς μέχρι στιγμής λύση οι συνομιλίες Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί οι χτεσινές συνομιλίες αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα ικανό να άρουν το τουρκικό βέτο και θεωρείται ακρετά δύσκολο να υπάρξει σήμερα κάποια πρόοδος στο θέμα αυτό καθώς οι συνομιλίες θα συνειχστούν. Μάλιστα η Τουρκία για να δικαιολογήσει τη στάση της προβάλει το επί 11 χρόνια βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Επιχείρημα που προέβαλε χτες ο Ιμπραήμ Καλίν σε συνέχεια των όσων είχε δηλώσει προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επισημαίνεται επίσης και ο Γενς Στόλτενμπεργκ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει εμφανιστεί σχετικά απαισιόδοξος για λύση στο αδιέξοδο με το τουρκικό βέτο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Στην κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία και το παζάρι του Ερντογάν με τη Δύση στο οποίο εμπλέκει την Ελλάδα με την προβολή αξιώσεων που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και μέρος της κυριαρχίας της χώρας μας, η Αθήνα ετοιμάζεται για διπλωματικό μαραθώνιο τις επόμενες δύο εβδομάδες με σκοπό να διεθνοποιήσει σε επίπεδο ηγεσιών την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Διπλωματική εκστρατεία

Σε αυτή την διπλωματική εκστρατεία εντάσσονται οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού που θα έχει αύριο 22 Ιουνίου στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενώ βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που ακολουθεί την Πέμπτη και Παρασκευή 23 – 24 Ιουνίου.

Μεσολαβεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου όπου η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά της για το τι συγκεκριμένα θα πράξει αν προκληθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της Συνόδου. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν αποκάλυψε κάτι σχετικό και ουσιαστικά αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι πως η ελληνική γραμμή είναι πως η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να τεθούν τέτοιου είδους παράλογες διεκδικήσεις.

Από εκεί και πέρα θεωρείται επίσης βέβαιο ότι στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 5 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική ατζέντα και στρατηγική της.

Διαβάστε επίσης Μήνυμα της ΕΕ σε Ερντογάν: Σεβαστείτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ανεπιφύλακτη στήριξη των εταίρων

«Δεν γίνεται σήμερα, είναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σήμερα και πρόσθεσε:

«Η θέση της χώρας, σήμερα, είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά».

Η ένταση έχει ανέβει και επί του πεδίου

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε χτες τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου.

«Η Τουρκία προβάλλει ανιστόρητους και εντελώς έωλους ισχυρισμούς. Κινούμαστε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, αξιοποιώντας μία πολιτική, η απήχηση της οποίας δεν αμφισβητείται από κανέναν, όπως προκύπτει αυτό και από τις δηλώσεις συμμάχων, εταίρων, από τη διεύρυνση της απήχησης που έχουν οι απόψεις μας, όχι μόνο στα fora που συμμετέχουμε, αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στους ξένους ηγέτες» δήλωσε σήμερα μιλώντας στο MEGA ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις ή σε ένα «πινγκ-πονγκ» ανούσιων αλληλοκατηγοριών. Εκείνο που κάνει, είναι να καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα, ότι με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα στην περιοχή και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά, βεβαίως, και ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιδιώκοντας πάντοτε διαύλους επικοινωνίας, αλλά μένοντας μακριά από μια παράλογη αντιπαράθεση, που εδράζεται στην επιδίωξη της Τουρκίας να φτιάξει κάποιες δικές της κατασκευές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί η Τουρκία αυτό. Πράγματι η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευή δεν μπορεί να σταθεί ούτε απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο ούτε απέναντι στην πραγματικότητα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από την Ιστορία και από αυτά που πραγματικά ισχύουν».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024