Μεντβέντεφ για πυρηνικά όπλα: Η Ρωσία να περιμένει μέχρι οι ΗΠΑ να παρακαλέσουν για συμφωνία
«Αφήστε τους να τρέξουν ή να συρθούν» για να ζητήσουν μια συμφωνία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας αναφερόμενος στις ΗΠΑ
Η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει μέχρι οι Αμερικανοί να ικετεύσουν για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να διεξαχθούν συνομιλίες για τη μείωση τω νπυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ιστορικό
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, έχουν διαπραγματευθεί σειρά μεγάλων συνθηκών για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων αφότου ο Ρόναλντ Ρίγκαν ανήλθε στην εξουσία το 1981.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη μεγαλύτερη διαταραχή στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί άνθρωποι φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρέθηκε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.
Ο Μεντβέντεφ, ως πρόεδρος την περίοδο 2008-2021, υπέγραψε τη συνθήκη NewSTART (Συνθήκη Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων) το 2010 με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Πράγα, η οποία παρατάθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για πέντε χρόνια μέχρι το 2026.
«Νεκρή ζώνη»
«Τώρα όλα είναι μια νεκρή ζώνη. Δεν έχουμε σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα. Βρίσκονται στο μηδέν στη κλίμακα Κέλβιν», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram σχετικά με τις συζητήσεις για μια νέα συνθήκη μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να διαπραγματευτούμε μαζί τους (για τον πυρηνικό αφοπλισμό) ακόμη. Αυτό είναι κακό για τη Ρωσία», είπε ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αφήστε τους να τρέξουν ή να συρθούν και να το ζητήσουν».
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ ελέγχουν περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο με την καθεμιά να διαθέτει στα στρατιωτικά αποθέματά της περίπου 4.000 κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

Ο Χρουστσόφ και το παπούτσι
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος επιδίωξε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή που ήθελε καλύτερες σχέσεις με τη Δύση, άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή με τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στο περιστατικό με το παπούτσι με τον Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, ο Μεντβέντεφ είπε:
«Υπάρχει μια άλλη αποδεδειγμένη μέθοδος επικοινωνίας με την Αμερική σε αυτό το θέμα – με ένα παπούτσι από το βήμα του ομιλητή στον ΟΗΕ. Λειτουργούσε».
Εξοργισμένος με τις επικρίσεις ότι η Σοβιετική Ένωση «καταπίνει» τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης, ο Χρουστσόφ ύψωσε ένα παπούτσι στη Γενική Συνέλευση και, σύμφωνα με την αναφορά στους New York Times της εποχής, το χτύπησε πάνω στο έδρανό του.
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
- Με επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου απαντά το Ιράν στα πλήγματα των ΗΠΑ – Χτύπημα και σε 2ο πλοίο στα Στενά
- Μέσι μετά την πρόκριση: «Υποφέραμε ξανά, αλλά αυτή η ομάδα δεν σταματά ποτέ να πιστεύει»
- Γαλακτοκομικά: Αυξήθηκε 11% το διεθνές εμπόριο – Το τυρί παραμένει η «ατμομηχανή» του κλάδου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)




















![Αμερικανός βουλευτής καταγγέλλει ότι ισραηλινοί έποικοι τον έθεσαν «υπό κράτηση» στη Δυτική Όχθη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-11T111604Z_984763959_RC26AMAT2526_RTRMADP_5_ISRAEL-PALESTINIANS-WEST-BANK-KHANNA-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442