«Η ελπίδα της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται εδώ!» τόνισε ο Γιώργος Πέρρος στο κλείσιμο των διήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ.

Αποθέματα αγωνιστικότητας στους εργαζόμενους

«Μέσα από τις τοποθετήσεις, αλλά και τις αποφάσεις των 506 συνδικάτων, εκ των οποίων 20 Εργατικά Κέντρα και 15 Ομοσπονδίες αλλά και των 2.000 συνδικαλιστών που πήραν μέρος στις εργασίες, αποδεικνύεται ότι το ΠΑΜΕ είναι το πιο μαχητικό τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ένα ταξικό μέτωπο σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών που αντλεί τη δύναμη και το κύρος του από την καθημερινή και αταλάντευτη παρουσία του στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία και στα εμπορομάγαζα, στα ξενοδοχεία, στα λιμάνια και σε κάθε εργασιακό χώρο. Από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα μέτωπα πάλης που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «δεν πέρασε η προσπάθεια όλων των προθύμων που σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και μπροστά στη Σύσκεψη προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να δημιουργήσουν φραγμό στην επαφή με το ΠΑΜΕ, να υψώσουν τείχος σε δυνάμεις που προβληματίζονται, που αγωνίζονται, που αγωνιούν για το μέλλον του κινήματος».

«Μέσα στους εργαζόμενους υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αγωνιστικότητας, υπάρχουν εστίες αντίστασης, φανερώνονται αγωνιστικές διαθέσεις. Αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να πολλαπλασιαστούν, να αγκαλιάσουν κάθε περιοχή, κάθε κλάδο, κάθε χώρο δουλειάς» είπε ο Γ. Πέρρος προσθέτοντας: «Η εικόνα εκατοντάδων νέων σε ηλικία συνδικαλιστών και συνδικαλιστριών, πρωτοπόρων οργανωτών της πάλης των συναδέλφων τους, οι οποίοι γέμισαν δύο μέρες τώρα τη Δραπετσώνα με ζωντάνια, ενθουσιασμό είναι απόδειξη πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι ελπίδα, είναι το μέλλον. Πόσο περισσότερο όταν είναι νωπές οι εικόνες των συνεδρίων της ΓΣΕΕ, στα πολυτελή ξενοδοχεία με άδειες καρέκλες, με τη συμμετοχή πλήθους γραβατωμένων εργατοπατέρων. Η ελπίδα για την εργατική τάξη και του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται εδώ».

Κίνημα χειραφετημένο από επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνήσεις

Είπε, μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΜΕ «είναι εγγύηση σήμερα για ένα κίνημα χειραφετημένο από τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Όπως είπε και ένας συνάδελφος «αυτή η πείρα που συγκεντρώθηκε αυτό το διήμερο πρέπει να γίνει πυρά για τους αγώνες», να φλογιστεί με αισιοδοξία κάθε εργάτης και εργάτρια, κάθε νέος και νέα για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Για να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία και το πολιτικό προσωπικό της, για νικηφόρους αγώνες απέναντι στις αξίες του εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων που προτάσσει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, η ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για να μη θιχτούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Υπογράμμισε ότι «το πλαίσιο πάλης που έχουμε, η εξειδίκευση των αιτημάτων για τον κατώτερο μισθό, για το ωράριο, για τις εργασιακές σχέσεις να φτάσει παντού. Να εμπλουτιστεί, να εξειδικευτεί ακόμα καλύτερα στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς. Είναι το βασικό όπλο, το εργαλείο για τη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, για διεκδικήσεις και κατακτήσεις που να απαντούν σήμερα στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες για αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές παροχές».

Διαβάστε επίσης Apple: Εργαζόμενοι στο Μέριλαντ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης συνδικάτου

Όπλο για κάθε συνδικάτο

Τέλος, ο Γ. Πέρρος τόνισε ότι «οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης πρέπει και μπορούν να γίνουν όπλο για το κάθε συνδικάτο, για να περάσει ο διεκδικητικός αγώνας σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο, για να μη μείνουμε απροετοίμαστοι στη νέα κρίση, για να μη γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών και παιχνίδι τους πάνω στους δρόμους των ανταγωνισμών τους».

Οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της νέας Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη από όλους τους κλάδους, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στόχοι πάλης και διεκδικήσεων

Στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σύσκεψης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε το πλαίσιο των στόχων πάλης και διεκδικήσεων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο αφορά:

– Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.Πρόταση του ΠΑΜΕ για την ΕΓΣΕΕ.

-Σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

– Άμεσα μέτρα για τους ανέργους, για τον ΟΑΕΔ.

– Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

– Για το δικαίωμα στην απεργία.

– Πάλη ενάντια στην ακρίβεια και για την υπεράσπιση του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος.

– Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.

– Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος.

– Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και όλων των ταξικών εμποδίων και φίλτρων που μπαίνουν στους μαθητές.

-Μαζί με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί ως πρόταση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με σταθερά ωράρια και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας της βιοπάλης, μαζί με αγροτικούς συλλόγους, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, αλλά και τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, τους φοιτητικούς συλλόγους.

– Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος,ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

– Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών. Μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών.