Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτομαγιά: Συγκλονιστικό μήνυμα του τραυματισμένου λιμενεργάτη της Cosco - Απεργιακό «γλέντι» στο λιμάνι του Πειραιά

Πρωτομαγιά: Συγκλονιστικό μήνυμα του τραυματισμένου λιμενεργάτη της Cosco – Απεργιακό «γλέντι» στο λιμάνι του Πειραιά

«Θέλω το ατύχημά μου να είναι το τελευταίο [...] Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά»

Συγκλονιστικό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των συναδέλφων του στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ο τραυματίας λιμενεργάτης Τάκης Πέπας ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά»

Όπως ακούγεται από το βίντεο του «902» ο Τ. Πέπας από το νοσοκομείο μέσω τηλεφώνου απευθύνεται στους συναδέλφους του και λέει: «Θέλω να πω μια καλησπέρα σε όλη την εργατική τάξη. Παιδιά να είμαστε ενωμένοι. Θέλω το ατύχημά μου να είναι το τελευταίο και να είναι προάγγελος για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειές μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμπαράστασή σας. Σας αγαπώ. Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά».

Αμέσως η τελευταία φράση του γίνεται σύνθημα από τους συγκεντρωμένους απεργούς και ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την ήδη συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» μέσα σε ξέφρενα χειροκροτήματα.

Να ζουν με το κεφάλι ψηλά

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Πέτας, τα ξημερώματα της Πέμπτης έπεσε από ύψος 12 μέτρων, κατά την διάρκεια εργασιών σε πλοίο, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και ακριβώς εξαιτίας του νέου εργατικού ατυχήματος οι λιμενεργάτες έχουν προχωρήσει σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης και μέτρα ασφαλείας για την εργασία τους.

Μετά το μεσημέρι σήμερα οι διαδηλωτές από τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους λιμενεργάτες ενώ μηνύματα συμπαράστασης φτάνουν απ’ όλη την Ελλάδα.

Τους χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους χαιρέτησε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη δίνει δύναμη στους εργάτες της COSCO «να συνεχίσουν τον αγώνα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να μπορούν να ζουν με το κεφάλι ψηλά».

Διαβάστε επίσης Πρωτομαγιά: Πλήθος κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση

Οι δυνάμεις καταστολής σε ρόλο μπράβου

«Χθες ήρθαμε αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής οι οποίες έπαιξαν τον ρόλο του μπράβου για να βάλουν μέσα μια χούφτα ανθρώπους την στιγμή που οι συνάδελφοί τους πάλευαν για καλύτερα μεροκάματα, για ασφάλεια, για να μπορούμε να πάρουμε ένα μέρος από αυτά που αξίζουμε και παράγουμε. Η απάντηση που εσείς δίνετε σήμερα στο πλευρό μας είναι το καλύτερο μήνυμα και ξεκαθαρίζει την κατάσταση ότι η μάχη που έχει αρχίσει στην COSCO, στους λιμενεργάτες, θα είναι νικηφόρα ό,τι και να γίνει. Πρέπει να αποτελέσει φάρο, συνέχεια, το ίδιο πράγμα να συμβεί σε κάθε χώρο δουλειάς όπου νέοι άνθρωποι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι να δώσουν μάχη για να μπορούμε να ζούμε έτσι όπως μας πρέπει.

Ούτε βήμα πίσω

»Θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες και τις απαιτήσεις μας και είμαστε πολύ περήφανοι και πολύ χαρούμενοι που γιορτάζουμε φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά στο λιμάνι μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Στις προβλήτες έχει στηθεί λαϊκό γλέντι ενώ με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα γίνονται δεκτοί εργαζόμενοι που κατεβαίνουν στο λιμάνι για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και την συμπαράστασή τους από διάφορους κλάδους».

Με μοτοπορεία οι διανομείς της «e food» στο λιμάνι

Οι διανομείς της «e food» κατέφθασαν με μοτοπορεία ενώ μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής σημείωσε: «Σήμερα και οι διανομείς απεργούν για την ένταξη στα ΒΑΕ, για μέτρα προστασίας, για αυξήσεις στους μισθούς, για να μη σκοτωνόμαστε στη δουλειά, όπως εσείς και τόνισε πως «δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε μαζί σας. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας».

Οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση της απεργίας

Εργαζόμενοι, Συνδικάτα, φοιτητές και άλλοι φορείς από το υστέρημά τους ενισχύουν και οικονομικά τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της COSCO.

Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση είναι: ΙΒΑΝ: GR5002604490000170200707357.

Ακόμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά υπάρχει χώρος όπου θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη υγιεινής, βρεφικά γάλατα και τροφές, καθώς και παιχνίδια για τις οικογένειες των απεργών και τα παιδιά τους. (Τηλ. επικοινωνίας: 6939271539).

Τέλος, στον χώρο διαβάζονται τα ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που στέλνονται στους απεργούς εργάτες της COSCO.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024