Πανεπιστήμια: Θεσμοθετούνται τριετή Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια.
Τη θεσμοθέτηση τριετών Τμημάτων Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας στα Πανεπιστήμια προβλέπει το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας θα μπορούν να οργανώνουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προσανατολισμού εφαρμοσμένων επιστημών και τεχνολογίας με κύριο στόχο την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη συστηματικών μεθοδολογιών με επαγγελματικό προσανατολισμό.

Κατ’ εξαίρεση
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου μπορούν κατ’ εξαίρεση να έχουν διάρκεια επτά ακαδημαϊκών εξαμήνων και οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες αντιστοιχούν κατ’ ελάχιστον σε 210 πιστωτικές μονάδες. Επιπλέον, στα εν λόγω προγράμματα σπουδών προβλέπεται η διεξαγωγή υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης των φοιτητών συνολικής διάρκειας έξι μηνών, που αντιστοιχεί σε τριάντα πιστωτικές μονάδες ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών οδηγεί στην απονομή πτυχίου πανεπιστημίου.
Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο αναπτυξιακού σχέδιο με στόχο την καλύτερη οργάνωση αλλά και την καλύτερη ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων της κάθε Σχολής και των τμημάτων, όπως τονίζεται από το υπουργείο.
Το αναπτυξιακό σχέδιο θα επικαιροποιείται ετησίως και θα συντάσσεται με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής, κατόπιν εισήγησης των Συνελεύσεων των Τμημάτων και θα υποβάλλεται προς έγκριση στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΑΕΙ το αργότερο έως το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους ενώ θα περιλαμβάνει τις δράσεις που προτείνονται, τη στοχοθεσία της Σχολής, των Τμημάτων, των ερευνητικών δομών της αλλά και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν.
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442