Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
In: πρώτο στο νέο ψηφιακό τοπίο της ενημέρωσης

In: πρώτο στο νέο ψηφιακό τοπίο της ενημέρωσης

Τα στοιχεία από την έκθεση Digital News Report 2022 του Reuters Institute for the Study of Journalism του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης λένε πολλά για το μέλλον της ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή

Η έκθεση Digital News Report 2022, με την εγκυρότητα που προσφέρει το Reuters Institute for the Study of Journalism του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι από τις πιο σημαντικές για το τοπίο της ψηφιακής ενημέρωσης, παρουσιάζοντας το ψηφιακό τοπίο σε μια σειρά από χώρες.

Ως προς τη χώρα μας η έκθεση παρουσιάζει μια «ακτινογραφία» του χώρου της ενημέρωσης: τον κατακερματισμό ανάμεσα σε παραδοσιακούς «τίτλους» και αποκλειστικά ψηφιακά μέσα, τη μικρή γενικά συνολική εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των ΜΜΕ (το σχετικό ποσοστό είναι 27% που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τις περισσότερες χώρες), την πεποίθηση ότι υπάρχει μεγάλη χειραγώγηση (που εξηγεί γιατί τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη την έχουν οι τοπικές εφημερίδες), την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των social media ως πηγής ενημέρωσης, την υποχώρηση των έντυπων μέσων και της τηλεόρασης, το γεγονός ότι τα smarphone είναι πια τα βασικά μέσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ενημερώνονται, περισσότερο και από τους υπολογιστές.

Σε αυτό το μεταβατικό και αντιφατικό τοπίο έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ορισμένα επιμέρους στοιχεία.

Για παράδειγμα είναι σημαντική επιτυχία του MEGA ότι ως προς την ενημέρωση είναι το τρίτο μέσο αναφοράς ανάμεσα στα μη διαδικτυακά μέσα και είναι πίσω μόνο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι (που είναι δύο μέσα) και από τον συνδυασμό ανάμεσα στης τηλεοπτικές και ενημερωτικές ραδιοφωνικές συχνότητες της ΕΡΤ.

Εάν σκεφτούμε ότι το MEGA για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε ενημερωτικό πρόγραμμα και έπειτα για ένα διάστημα δεν εξέπεμπε καθόλου και ουσιαστικά έκανε πλήρη «επανεκκίνηση» το 2020, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είναι τόσο ψηλά ως ενημερωτικό μέσο.

Όμως, εγώ θέλω να σταθώ στο ότι το in είναι το ψηφιακό μέσο που είναι στην κορυφή ως προς την εβδομαδιαία πρόσβαση σε αυτό.

Αυτή η πρωτιά, πολύ πιο «πραγματική» από διάφορες άλλες παραλλαγές μετρήσεων, αντανακλά ακριβώς την προσπάθεια να προσφέρουμε την πιο πλήρη, άμεση και έγκυρη ενημέρωση και ταυτόχρονα να κάνουμε το in το μέσο της «επόμενης μέρας» και ως προς την ψηφιακή ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε σημαντικό ποσοστό εμπιστοσύνης, με το 45% να μας εμπιστεύεται, πολύ πάνω από το 25% που δεν μας εμπιστεύεται.

Μάλιστα με την εξαίρεση του dikaiologitika.gr, μια ιστοσελίδας που έχει οικοδομήσει εδώ και χρόνια μια συγκεκριμένη σχέση με το ψηφιακό κοινό, το in έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη (δηλαδή το μεγαλύτερο «κύρος») από όλα τα ενημερωτικά πορταλ και όλα τα άλλα μέσα εκτός από την ΕΡΤ, την Καθημερινή και τις τοπικές εφημερίδες.

Και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για δικαιώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη αλλά και να κερδίσουμε ακόμη μεγαλύτερο μέρος και όσων παραμένουν δύσπιστοι απέναντί μας.

Και θα το κάνουμε γιατί έχουμε βάλει στόχο να διαμορφώσουμε το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο, πλήρες και έγκυρο ενημερωτικό πορταλ στη χώρα: αυτό στο οποίο θα μπορεί κανείς να βρει από την πιο εξειδικευμένη ανάλυση για ένα γεγονός μέχρι όλες τις μορφές infotainment.

Ένα πορταλ που η φιλοδοξία του θα είναι πολύ πέρα από τα «κλικ» και θα αφορά το να μπορέσει να ανοίξει και να διαμορφώσει τους όρους της συζήτησης για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός συνόρων, στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στις ιδέες.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024