Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρες εκλογές: Διαψεύσεις με χρησμούς από τον πρωθυπουργό

Πρόωρες εκλογές: Διαψεύσεις με χρησμούς από τον πρωθυπουργό

Σε χαλαρό ύφος και με αστερίσκους οι τελευταίες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργου για την εξάντληση της τετραετίας

«Αυτή είναι η τελευταία γενική συνέλευση που γίνεται πριν από τις εθνικές εκλογές οι οποίες προσδιορίζονται για την άνοιξη του 2023» είπε χαμογελώντας και αρκετά χαλαρός ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας ουσιαστικά τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.

Δεύτερος χρησμός σε δύο μέρες

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν πως πρόκειται για μια ακόμα διάψευση του πρωθυπουργού στα σενάρια των πρόωρων εκλογών αλλά κάποιοι άλλοι είναι βέβαιο ότι εκλαμβάνουν ως έναν ακόμα χρησμό του κ. Μητσοτάκη αυτή την αποστροφή του λόγου του για το θέμα των εκλογών.

Και μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο «χρησμό» τις τελευταίες δύο μέρες. Εκτός από τα όσα είπε πριν από λίγο ο κ. Μητσοτάκης και χτες τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ περισσότερο τροφοδότησαν παρά έκλεισαν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που έχουν για τα καλά φουντώσει.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός χτες ανέφερε: «Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».

«Καταλαβαίνω γιατί φουντώνει η κουβέντα»

«Μπαίνουμε πια στον τέταρτο χρόνο, τον Ιούλιο. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω γιατί αυτή η κουβέντα φουντώνει. Αλλά το δικό μου χρέος είναι να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι και να μην επιτρέπω προεκλογική χαλάρωση, διότι υπάρχει ακόμα πλούσιο μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί» ανέφερε επιπροσθέτως ο κ. Μητσοτάκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως η ίδια η συζήτηση για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική στην οποία όπως φαίνεται και από τις τελευταίες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, έχει προσαρμοστεί η κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση οι διαψεύσεις από τα κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη δεν έχουν την απολυτότητα και τη σαφήνεια του προηγούμενου διαστήματος.

Διαβάστε επίσης Τον Αύγουστο η απόφαση Μητσοτάκη για τις πρόωρες εκλογές – Το σενάριο για κάλπες τον Οκτώβριο

Διαβάστε επίσης Η «εξίσωση» για εκλογές τον Οκτώβριο – Οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη, τι θα κρίνει την απόφασή του

Όχι τοξική κομματική αντιπαράθεση

Άλλωστε προ ημερών ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει τον πρώτο αστερίσκο στο θέμα της εξάντλησης της τετραετίας με το επιχείρημα ότι ουσιαστικά η χώρα δεν θα αντέξει έναν ολόκληρο χρόνο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μάλιστα με όρους τοξικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει μιλώντας στην απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ «υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων. Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες».

«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί» δήλωσε σήεμρα ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Βασική πρόθεση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε πάλι για την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία. «Αυτό τα οποίο είναι σημαντικό και αξίζει τον κόπο να κρατήσουμε, όχι μόνο από τη χθεσινή, αλλά από όλες τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η βασική του πεποίθηση είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν τη θητεία τους συνταγματικά,
όπως ορίζει το Σύνταγμα, και όχι ανάλογα με το τι συμφέρει τα κόμματα. Αυτή είναι η βασική μας πρόθεση, να πάμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και, βεβαίως, να αναζητούμε μια εποικοδομητική κριτική, αποφεύγοντας την τοξικότητα που είναι πολλαπλώς επιζήμια μέσα στις συνθήκες που ζούμε. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και εκεί είναι προσανατολισμένη και η δράση μας και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου το επόμενο διάστημα».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024