Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι λύση, είναι ελιγμός» - Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά στον Βρετανό ομόλογό του

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι λύση, είναι ελιγμός» – Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά στον Βρετανό ομόλογό του

Απάντηση στον πρόεδρο Βρετανικού Μουσείου έδωσε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη δυνατότητα συμφωνίας για «διαμοιρασμό».

Για «ελιγμό» του Βρετανικού Μουσείου, αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο κ. Παντερμαλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε στον Βρετανό ομόλογό του, που εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει «συμφωνία διαμοιρασμού» των Γλυπτών μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, τονίζοντας πως «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός, για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Γλυπτά, χωρίς να είναι πραγματική λύση».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι, που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου έκανε μια δήλωση – έκπληξη την Τετάρτη, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να υπάρξει συμφωνία διαμοιρασμού μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου», καθώς η Ελλάδα έχει απαιτήσει έντονα να επιστραφούν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Yπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να γίνει» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανέφερε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Δίνοντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Όσμπορν δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία, όπου θα μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα φορτίο προαπαιτούμενων, χωρίς ένα φορτίο κόκκινων γραμμών».

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εννοώντας ούτε λίγο – ούτε πολύ πως αν επιστρέψουν μόνιμα τα Γλυπτά στην Αθήνα – όπου και ανήκουν – θα στερηθούν ένα ευρύτερο κομμάτι της ιστορίας του πολιτισμού…

«Ναι» στο να μεταφερθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να… ξαναγυρίσουν

Όταν ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ρωτήθηκε αν κάποια από τα Γλυπτά θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για ένα διάστημα και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο ίδιος απάντησε ότι «αυτού του είδους η διευθέτηση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη, αν και δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους όλων των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024