Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός ελέγχου η Τουρκία: Ο κίνδυνος προβοκάτσιας και η απάντηση της Αθήνας

Εκτός ελέγχου η Τουρκία: Ο κίνδυνος προβοκάτσιας και η απάντηση της Αθήνας

Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, προχωρώντας σε ακραίες απειλές εναντίον της Ελλάδας

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, με τούρκους αξιωματούχους να ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς είναι αντιμέτωπος με πολλαπλά εσωτερικά μέτωπα, όπως η έκρηξη του πληθωρισμού, το κατρακύλισμα της λίρας αλλά και η δημοσκοπική κατάρρευση που αποτυπώνεται στις τελευταίες έρευνες.

Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, προχωρώντας σε ακραίες απειλές εναντίον της Ελλάδας ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται στρυμωγμένος στο εσωτερικό της χώρας και αναζητά ένα πεδίο στο οποίο θα μπορέσει να κάνει επίδειξη ισχύος αλλά και να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών μακριά από τα πραγματικά προβλήματα.

Στο εσωτερικό ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα ελληνοτουρκικά για να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα, απέναντι στην οικονομία που συνεχίζει να βουλιάζει και τον απειλεί άμεσα, ενόψει και των εκλογών.

Μετά την Ουάσιγκτον  ο Ερντογάν έκανε στροφή 180 μοιρών σαν να ήταν προετοιμασμένος για ολομέτωπη επίθεση στην Αθήνα, με τους υπουργούς του να ακολουθούν και τα τουρκικά ΜΜΕ να συντηρούν και να ανεβάζουν επίπεδο στην ρητορική της έντασης.

Το τελευταίο μήνυμα Ερντογάν

«Οι πρόγονοι σου ξέρουν πολύ καλά. Μην προσπαθήσετε να το ξαναζήσετε. Το τίμημα θα είναι βαρύ» ήταν το τελευταίο μήνυμα του τούρκου προέδρου το βράδυ της Κυριακής προς την Ελλάδα και προσωπικά το Κυριάκο Μητσοτάκη με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα.

Στην ίδια γραμμή ακολουθούν και τα τουρκικά ΜΜΕ ενώ με άρθρο γνώμης της Χουριέτ έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να απαλλαγεί από τους κυβερνώντες του, που προετοιμάστηκαν για πόλεμο και έκαναν σατανικά σχέδια το συντομότερο δυνατό».

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέχισε  την προκλητική ρητορική με διπλό μέτωπο για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα για το θέμα του Αιγαίου, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

«Δεν περιμέναμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε καλά λόγια για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Κογκρέσο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι έγιναν πολλές συναντήσεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς την παρουσία της Άγκυρας οι οποίες «δεν επηρεάσαν καθόλου την Τουρκία».

«Τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους, τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προχωρώντας σε μια επίθεση προς τον Έλληνα ομόλογό του.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στο νέο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.

«Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων» τονίζουν και σημειώνουν:

«Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα».

Fake news και κίνδυνος προβοκάτσιας

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εκτός από τις προκλητικές ενέργειες και τις εμπρηστικές δηλώσεις, επανέρχονται στη διάδοση fake news, κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές ότι άνοιξαν πυρ κατά μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα στον Έβρο, με αποτέλεσμα ένας άνδρας αφγανικής καταγωγής να σκοτωθεί.

Ειδικότερα το πρακτορείο DHA , αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Alibey στα σύνορα με την Αδριανούπολη.

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για παρόμοιο περιστατικό στα σύνορα, ενώ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για fake news και κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών.

«Η Τουρκία έχει βεβαρυμμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Την ώρα που οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους κατά της Ελλάδας με καθημερινές πια αναφορές σε ιστορικά, στρατιωτικά, πολιτικά και πολεμικά ζητήματα γύρω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, η ρητορική, αλλά και κάποιες κινήσεις των γειτόνων μοιάζουν εξαιρετικά ύποπτες, όπως αυτή με τους φερόμενους πυροβολισμούς στον Έβρο.

Αυτό άλλωστε τόνισε για τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, μιλώντας στο Live News:

«Ένα από τα σενάρια που φοβόμαστε είναι να εκμεταλλευτεί μια προβοκάτσια η Τουρκία, και το πώς εμείς θα κλιμακώσουμε με μια ένταση» σημείωσε ο κ. Σέρμπος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα καθεστώς με έντονα τα αυταρχικά χαρακτηριστικά.

«Εάν και όποτε μας ζητηθεί εμείς θα δείξουμε την αποτροπή μας με αξιόπιστο τρόπο, δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες. Ειδικά όσον αφορά στον σκληρό πυρήνα ενός κράτους που είναι η κυριαρχία του» τόνισε ο κ. Σέρμπος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προς τους εταίρους και συμμάχους.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024