Τουρκία: Σε υψηλό 19 ετών τα CDS – Διολισθαίνει η λίρα
Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει η λίρα
Νέο άλμα έκανε το κόστος προστασίας του δημοσίου χρέους της Τουρκίας, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για την κατάσταση των δημοσιονομικών, καθώς τα «πειράματα» του Ερντογάν με την οικονομική πολιτική, εκτινάσσουν τον πληθωρισμό σε πάνω από 70% και κατακρημνίζουν τη λίρα.
Το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας από την κυβέρνηση της Τουρκίας τα επόμενα πέντε χρόνια αυξήθηκε, οδεύοντας προς το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών.
Ρεκόρ 19 ετών
Τα περίφημα Credit default swaps (CDS), τα οποία είχαν απασχολήσει πολύ την ελληνική οικονομία τα χρόνια των μνημονίων, ανήλθαν στις 841 μονάδες τη Δευτέρα, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της λίρας και την εξάρτηση της κυβέρνησης από ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές για να τη στηρίξει.
Πλέον τα CDS βρίσκονται πάνω από το επίπεδο που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, και είναι τα υψηλότερα από το 2003, τη χρονιά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Η λίρα έχει χάσει 23% φέτος και έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των ομολόγων της των αναδυόμενων αγορών.
Τι είναι τα CDS
Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως το 2007 η εν λόγω αγορά διογκώθηκε και η αξία των συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις τέτοιων προϊόντων) υπολογίζεται στα 50 τρισ. δολάρια. Η εν λόγω αγορά λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία και με ελάχιστη διαφάνεια. Σε περίπτωση που υπάρχει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει.
Πηγή: ΟΤ
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442