Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος για Μακρόν και Μελανσόν - Ποιος προηγείται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος για Μακρόν και Μελανσόν – Ποιος προηγείται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Με οριακό προβάδισμα φαίνεται να προηγούνται οι υποψήφιοι του Μελανσόν έναντι του Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στους υποψήφιους του Μελανσόν και του Μακρόν.

Ο γαλλικός Τύπος δίνει ισοψηφία για το Ensemble του Μακρόν και τη Nupes του Μελανσόν. Ειδικότερα η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζονται με ποσοστό 25,2% να αγωνίζονται ποια θα βγει πρώτη με διαφορά στήθους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός France2.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Σε exit poll, όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συνασπισμός της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν έρχεται πρώτος με 26,20% έναντι 25,80% της παράταξης του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με το ίδιο exit poll, ποσοστό 19,10% λαμβάνει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 11,10% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%.

Το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

Καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον δεύτερο γύρο και στο εάν ο Μακρόν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική εθνοσυνέλευση. Βάσει των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύουν τα γαλλικά ΜΜΕ ο Μακρόν φαίνεται πως θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο, χωρίς ωστόσο να είναι καθαρό εάν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σε μήνυμά του μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων μίλησε για μια μεγάλη νίκη και κάλεσε τον γαλλικό λαό να στηρίξει την αριστερή συμμαχία στον δεύτερο γύρο. Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για ιστορική ήττα του Μακρόν που έχασε στις βουλευτικές εκλογές λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές.

«Σας απευθύνομαι με όλη τη συγκίνηση που μπορείτε να μαντέψετε μετά τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα Λαϊκή Ενότητα προηγείται και θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. Οι προβολές σε έδρες αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα παρά μόνο τη διατήρηση μιας ψευδαίσθησης», δήλωσε αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δίνουν νίκη στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

 Μπορν: Διακυβεύεται η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους

Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή απηύθυνε και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», δήλωσε η Ελιζαμπέτ Μπορν.

«Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», τόνισε η Γαλλίδα πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας» του κράτους.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024