Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

ΟΠΕΚ+: Για μια ακόμα φορά δεν πέτυχε τους στόχους παραγωγής

Τι δείχνει έρευνα της S&P Platts

Η αδυναμία πολλών χωρών μελών του ΟΠΕΚ να ανταποκριθούν στις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά το πετρελαϊκό καρτέλ να μην πιάσει του στόχους που έχει θέσει ούτε τον Μάιο.

Αυτό καταδεικνύει έρευνα της S&P Platts, την οποία δημοσιεύει το oilprice.com.

Μόνο τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚ έχασε τον στόχο του κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και ενώ σημειώθηκε ελαφρά βελτίωση τον Μάιο, το σύνολο ήταν ακόμα πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις. Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή στη Νιγηρία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Platts μετρά την παραγωγή του ΟΠΕΚ, σημείωσε επικεφαλής της S&P Platts για θέματα ΟΠΕΚ και Μέσης Ανατολής Χέρμαν Γουάνγκ.

Η Αγκόλα, η Ισημερινή Γουινέα και το Κονγκό παρήγαγαν επίσης πολύ κάτω από τις ποσοστώσεις τον περασμένο μήνα, και οι περισσότεροι από τους εταίρους του ΟΠΕΚ+ παρήγαγαν επίσης λιγότερα από τα συμφωνηθέντα. Η παραγωγή της Ρωσίας ουσιαστικά αυξήθηκε τον Μάιο μετά από πτώση τον Απρίλιο.

Η τελευταία συμφωνία

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 bpd αντί των 432.000 bpd που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Ορισμένοι παρατηρητές θεώρησαν ότι αυτό σήμαινε επιτυχία για τη δυτική διπλωματία, αλλά η αγορά αντέδρασε με έναν ίσως αντιφατικό, εκ πρώτης όψεως, τρόπο, με τις τιμές να αυξάνονται πραγματικά μετά την ανακοίνωση.

Ποιοι τα καταφέρνουν

Πράγματι, πολλά μέλη του ΟΠΕΚ αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις αρχικές ποσοστώσεις παραγωγής τους και αυτό δεν ήταν μυστικό. Μόνο η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα που μπορεί να αξιοποιηθεί γρήγορα για να καλυφθούν οι ελλείψεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι απρόθυμοι να το κάνουν.

Τι λέει η JP Morgan

«Με λίγα μέλη του ΟΠΕΚ+ να έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 bpd τον Αύγουστο», έγραψαν οι αναλυτές της JP Morgan, όπως αναφέρει το Reuters.

Αλλά και ο David Sheppard των FT υπογράμμισε ότι η αδυναμία αυτή σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί για ακόμη υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

«Η Κίνα ανοίγει ξανά. Οι άνθρωποι πετούν ξανά. Η ζήτηση πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση», έγραψε ο Sheppard. «Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου μέχρι να επιτευχθεί ένα επίπεδο που μειώνει την κατανάλωση, πιθανώς πυροδοτώντας μια οικονομική επιβράδυνση αρκετά μεγάλη ώστε να περιορίσει τη ζήτηση. Με άλλα λόγια, μια ύφεση για πολλές οικονομίες».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024