Ουκρανία: Προσπάθειες για να σωθούν οι τρεις ξένοι μαχητές που καταδικάστηκαν σε θάνατο, από τις αρχές του Ντονμπάς
Οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Η Ουκρανία πράττει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς για λογαριασμό της Ρωσίας.
Οι τρεις αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας για την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, ένας Ουκρανός βουλευτής που είναι μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας.
Μετά την αιχμαλωσία τους, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν για “μισθοφορικές ενέργειες” την Πέμπτη, από ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι ηγέτες της οποίας, υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
“Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν,” δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ποιοι είναι οι αιχμάλωτοι
Οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Η είδηση, ότι καταδικάστηκαν σε θάνατο, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια απόφαση για ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.
Και οι δύο Βρετανοί υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, λέει από τη μεριά του το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου που δικαιούνται ασυλίας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εχθροπραξίες, όπως αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με το CNN, οι τρεις άνδρες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στα μέσα Απριλίου στη Μαριούπολη.
Με βάση διεθνή ρεπορτάζ, οι Βρετανοί ονομάζονται Αϊντέν Ασλίν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός ονομάζεται Μπραχίμ Σααντούν.
Το BBC αναφέρει ότι ο Ασλίν είναι 28 ετών και κατάγεται από το Νοτιγχαμσάιρ και ο Πίνερ είναι 48 ετών και κατάγεται από το Μπεντφορντσάιρ.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Συνελήφθη κουκουλοφόρος που φέρεται να κινήθηκε απειλητικά προς τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάλι ξεκίνησε το λιντσάρισμα «υπόπτων» που οι πολίτες θεωρούν συνεργούς
- Καμπανάκι από τη Μaersk – «Φέσι» μισό δισ. κάθε μήνα λόγω του πολέμου στο Ιράν
- LIVE: Χάποελ Τελ Αβίβ – Ρεάλ Μαδρίτης
- Ο Άρι Άστερ ήθελε τόσο πολύ την Σκάρλετ Γιόχανσον στη νέα του ταινία που άλλαξε όλο το πρόγραμμά του
- Δημοσκόπηση: Τον δρόμο της εξόδου δείχνουν οι πολίτες σε Μητσοτάκη-ΝΔ – Εμπιστοσύνη σε Κοβέσι, συντριπτικό «ναι» σε εξεταστική για υποκλοπές
- Συνελήφθη στην Αγία Βαρβάρα 22χρονος με όπλο και 4.000 ευρώ – Έκανε απάτες παριστάνοντας τον λογιστή στα Γρεβενά
- Έχουμε βίντεο: Τι έγινε στα backstage της δεύτερης πρόβας του Akyla για την Eurovision;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442