Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Γουόκαπ έχει τα «κλειδιά» των τελικών… (vids)

Γιατί ο Γουόκαπ έχει τα «κλειδιά» των τελικών… (vids)

Ο Τόμας Γουόκαπ αναμένεται για άλλη μια φορά να είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης του Ολυμπιακού. Η άμυνα στον Νέντοβιτς, η οργάνωση και η ευστοχία στην επίθεση…

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός θα «συγκρουστούν» στους τελικούς της Basket League, με τους ερυθρόλευκους να έχουν το πλεονέκτημα έδρας και τον πρώτο λόγο για τον τίτλο.

Οι πράσινοι από την πλευρά τους δυσκολεύτηκαν από τη Λάρισα στα ημιτελικά, δεν γινόταν να λείπουν από τους τελικούς ωστόσο και με μια εμφατική νίκη έκαναν το 3-2 (89-43) και θα βρεθούν και πάλι με τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μπορεί να θεωρείται από πολλούς και για πολλούς λόγους φαβορί, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πάντα μια σειρά τελικών είναι μεγάλη και ειδικά ένα ζευγάρι σαν κι αυτό, σε όποια κατάσταση και αν είναι ο καθένας, αλλά και όσο μεγάλες και αν είναι οι αγωνιστικές διαφορές δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Ο Μπαρτζώκας είχε περισσότερες μέρες να προετοιμάσει την ομάδα του για τους τελικούς, ενώ με βάση τα προηγούμενα ματς των «αιωνίων» κρατάει τα «κλειδιά» για το πρωτάθλημα στα χέρια του. Και δίπλα στη λέξη «κλειδιά» δεν γίνεται να τοποθετηθεί άλλο όνομα πέρα από του Τόμας Γουόκαπ.

Ο Αμερικανός γκαρντ έχει εξελιχθεί έτσι κι αλλιώς σε μια από τις καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών στο λιμάνι, ενώ μετά τα Χριστούγεννα είναι ίσως ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας. Σε όλα τα κρίσιμα ματς των ερυθρόλευκων στη Euroleague ήταν από τους κορυφαίους, αλλά και στον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Ο Γουόκαπ σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν ο κύριος εκφραστής στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, αφού μάρκαρε τον καλύτερο αντίπαλο γκαρντ. Το έκανε με παίκτες όπως ο Τζέιμς, ο Λάρκιν, ο Χίγκινς και ο Μίτσιτς και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι το φινάλε του δρόμου στη Euroleague.

Ωστόσο, πέρα από το πόσο πολύτιμος είναι ο Γουόκαπ στο πίσω μέρος του παρκέ, έχει γίνει κομβικός και στην επίθεση, αφού σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς έχει καταφέρει να βελτιώσει το παιχνίδι του και επιθετικά.

Τα ποσοστά ευστοχίας του μετά τον Φλεβάρη είναι πολύ υψηλού επιπέδου, ενώ ειδικά από το τρίποντο σουτάρει με ποσοστό πάνω από 40%. Η σειρά με τη Μονακό στα play off της Euroleague μιλάει από μόνη της όπως θα δείτε παρακάτω, αφού ο Γουόκαπ των 6,3 πόντων, των 2,3 ριμπάουντ, των 2,7 ασίστ και των 1,1 κλεψιμάτων «εκτόξευσε» τα νούμερα του έχοντας 60% στο τρίποντο.

Ο «κρυπτονίτης» του Νέντοβιτς

Όλα τα παραπάνω και οι αριθμοί, αλλά και το γεγονός ότι στην άμυνα είναι ο πιο σημαντικός παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά και του ίδιου του Μπαρτζώκα δείχνουν το εξής. Ότι αυτός θα είναι που θα καθορίσει σημαντικά το που θα γείρει η πλάστιγγα των τελικών.

Ο Έλληνας τεχνικός του Ολυμπιακού γνωρίζει τη σημασία που έχει να σταματήσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς από τον Παναθηναϊκού, αφού όπως φάνηκε και από τη μοναδική ήττα που έχουν οι Πειραιώτες από τον «αιώνιο» αντίπαλο φέτος (81-76 στο ΣΕΦ), είναι ο πιο επικίνδυνος παίκτης.

Η λογική λέει ότι ο Γουόκαπ λοιπόν θα «πέσει» πάνω του με σκοπό να κάνει κάτι ανάλογο που έκανε στα περισσότερα ματς των play off της Euroleague με τον Μάικ Τζέιμς. Να «παίξει» με το μυαλό του, να τον πιέζει σε όλες τις φάσεις και πάντα να νιώθει την «ανάσα» του Αμερικανού.

Ο Σέρβος γκαρντ βρήκε ρυθμό στο Game 5 με τη Λάρισα, ενώ είναι κοινά αποδεκτό ότι στη μέρα του μπορεί να «σκοτώσει» οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Ολυμπιακός θα έχει βασικό πλάνο στην άμυνα του τον «Νέντο» και τον Παπαπέτρου και οι βασικοί πυλώνες θα είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Ο Γουόκαπ και ο Παπανικολάου.

Ο Αμερικανός όμως είναι καθοριστικός και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού. Στην επίθεση η ευστοχία του από μέση και μακρινή απόσταση θα είναι σημαντική, ενώ έχει τη δυνατότητα και λόγω του κορμιού του να φθείρει τους αντιπάλους του (Νέντοβιτς, Μέικον, Σίβα).

Από εκεί και πέρα, στην οργάνωση μαζί με τον Σλούκα αποτελούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικός στη δημιουργία και για αυτό τον λόγο έχει και την απόλυτη εμπιστοσύνη από τον Μπαρτζώκα και την μπάλα περισσότερη ώρα στα χέρια του μαζί με τον Έλληνα γκαρντ.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024