Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ: Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν «ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία» των ΗΠΑ

Τραμπ: Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν «ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία» των ΗΠΑ

«Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν διαδήλωση, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας μας για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν αρχίσει η δημόσια παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Ο ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 – που ξαναζεί η χώρα, καθώς άρχισε η πολυαναμενόμενη παρουσίαση των αρχικών συμπερασμάτων ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις ευθύνες του – ήταν «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της» (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Jonathan Ernst, επάνω, βίντεο με τον Τραμπ στη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής).

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Επειτα από περίπου έναν χρόνο έρευνας, η επιτροπή άρχισε να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της στις 20:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), ώρα υψηλής τηλεθέασης.

Η επιτροπή έχει υποσχεθεί ότι θα αποκαλύψει πως το χάος εκείνης της ημέρας ήταν «καρπός συντονισμένης εκστρατείας για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να εμποδιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν».

Αλλά για τον ίδιο τον τέως πρόεδρο, η επιτροπή δεν «σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή τον λόγο που οδήγησε το μεγάλο πλήθος να συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον» την 6η Ιανουαρίου 2021, όπως τόνισε χθες, μερικές ώρες πριν αρχίσει η δημόσια ακρόαση, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δημιουργήσει, του Truth Social.

Εκείνη την ημέρα, χιλιάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να καταγγείλουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, την ήττα του μεγιστάνα των ακινήτων. Χιλιάδες επιτέθηκαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

«Δεν ήταν διαδήλωση»

«Η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν διαδήλωση, ήταν ένα από τα σημαντικότερα κινήματα στην ιστορία της χώρας μας για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αφορούσε «τις εκλογές που νοθεύτηκαν» και τη νίκη «που εκλάπη», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά, χωρίς καμία απόδειξη, τη θεωρία συνωμοσίας που έχει διαψευστεί επανειλημμένα.

Τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής – επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικάνων – άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις και τις χειρονομίες του κ. Τραμπ πριν αρχίσει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής κρίνουν τη δουλειά της απαραίτητη, για να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας.

Ομως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι την απορρίπτουν, με τον βασικό ενδιαφερόμενο, τον Ντόναλντ Τραμπ, να μιλά για – τι άλλο – «κυνήγι μαγισσών».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024