Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Θα ενημερώσω για τις προκλήσεις τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Θα ενημερώσω για τις προκλήσεις τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι να μη μεταφερθεί αυτή η ρητορική ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Για το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας θα ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, FM 100.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομoλόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά σε καμιά περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα και ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρακαθίσει σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου όπου θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το γεγονός ότι χθες ο Ερντογάν επέλεξε να εκφράσει τις απειλές του για τα νησιά και στα ελληνικά εκρίθη ως ιδιαίτερα ανησυχητική κλιμάκωση, εξ ου και η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου καθώς και η απόφαση να τεθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα κατά τη Σύνοδο.

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι να μη μεταφερθεί αυτή η ρητορική ένταση και στο πεδίο με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση απαντά προειδοποιώντας τη γειτονική χώρα ότι «τίποτε δε μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία», αλλά και με χάρτες που αποτυπώνουν τις επιθετικές και αναθεωρητικές διαθέσεις της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε παρουσιάσει στον Τζο Μπάιντεν και τον Όλαφ Σόλτς το χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα 16 χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, όπως αυτό είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Η Ελλάδα  επανέρχεται δυναμικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Κατά τα άλλα, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι η επανεκκίνηση, με πιο εντατικούς ρυθμούς, της προσπάθειας να «αγκυροβολήσουν» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και σημείωσε πως «η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν επιλογή του να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής και έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά προκειμένου να παραστεί.

«Για να σηματοδοτήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε, ειδικά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε, με πιο εντατικούς ρυθμούς, την προσπάθεια να αγκυροβολήσουν αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης«, πρόσθεσε.

«Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει και τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά παρατήρησε πως «σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία».

«Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο στον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια. Επανέρχεται η Ελλάδα, δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και, φυσικά, πρωταγωνιστές σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια θα είναι οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος».

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024