Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το άγος

Το άγος

Τι συμβαίνει με τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Οι κατηγορίες είναι βαριές. Ο διασώστης «υβρίζει την Ελλάδα». Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού «δέχονται πισώπλατη επίθεση από ομοεθνείς τους στο Ευρωκοινοβούλιο». Η «σκαιά κατασυκοφάντηση» του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελλάδας είχε τη συμπαράσταση και κάλυψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «αμαύρωση της πατρίδας μας», για «άγος». Πώς θα κοιτάξει αλήθεια ο κ. Τσίπρας στο πρόσωπο τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;

Αφορμή γι’ αυτή την έκρηξη, επί διήμερο, του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν δηλώσεις που έκανε προ μηνός (!) σε μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο γνωστός διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος. Οι δηλώσεις αυτές ήταν πράγματι σκληρές. Μπορεί να διατυπώθηκαν και με ακραίο τρόπο. Δεν στρέφονταν όμως ασφαλώς εναντίον του Λιμενικού Σώματος εν γένει.

Και δεν απείχαν πολύ επί της ουσίας από τις τεκμηριωμένες καταγγελίες που γίνονται χρόνια τώρα από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διεθνείς οργανισμούς, μεγάλες ξένες εφημερίδες, την αρμόδια επίτροπο, αλλά και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο και στον Εβρο. Καταγγελίες, που αποτυπώνονται σε πρόσφατη έκθεση της Olaf και ανάγκασαν τον επικεφαλής της Frontex να παραιτηθεί.

Ακόμη κι αν επρόκειτο όμως για τις προσωπικές απόψεις ενός έλληνα πολίτη, και πάλι δεν θα ήταν δικαιολογημένη η στοχοποίησή του με αυτόν τον τρόπο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο (και κάποια μέσα ενημέρωσης). Τίποτα απ’ όσα ειπώθηκαν δεν συνιστά «πισώπλατη επίθεση». Τίποτα δεν υποχρέωνε τον παρόντα ευρωβουλευτή να παρέμβει ή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ντραπεί να επισκεφθεί χθες τη Ρόδο και τη Σύμη. Και τίποτα δεν παραπέμπει σε «άγος».

Είναι ανάγκη, αντιθέτως, να ξεκαθαριστούν δύο πράγματα.

Πρώτον, οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες. Δεν τις δικαιολογεί ο εκβιασμός που επιχείρησε να κάνει ο Ερντογάν στον Εβρο το 2020. Δεν τις επιτρέπει η «συνεχής ένταση εκ μέρους της Τουρκίας». Δεν τις νομιμοποιεί το κλείσιμο του ματιού του αρμόδιου υπουργού, που υπερηφανεύεται για τη μείωση των ροών. Είναι παράνομες, δυσφημούν τη χώρα που τις κάνει και προσφέρουν επιχειρήματα στους αντιπάλους της.

Δεύτερον, οι επαναπροωθήσεις ή γίνονται ή δεν γίνονται. Και όποιος τις καταγγέλλει δεν είναι, κατ’ ανάγκη, εχθρός της Ελλάδας. Το σύνδρομο της περικύκλωσης αρμόζει στην Τουρκία, που παραβιάζει καθημερινά το διεθνές δίκαιο, όχι σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα.

Η μόνη απάντηση σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες καταγγελίες, όποιοι κι αν είναι, όποια ιδεολογία κι αν υποστηρίζουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται, όποιον στόχο κι αν έχουν, είναι η διερεύνηση των καταγγελιών με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και η επιβολή κυρώσεων σε όσους έχουν τυχόν παραβιάσει τον νόμο.

Μόνο έτσι θα κλείσουν στόματα. Και μόνο έτσι θα προστατευθεί η τιμή όλων εκείνων που δίνουν καθημερινό αγώνα στο Αιγαίο για να σώζουν τους κατατρεγμένους.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024