Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέροχα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας

Υπέροχα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας

Φυτά με τον αέρα μιας άλλης εποχής! Αναμνήσεις από τις ασπρισμένες αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων μας και από τα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά που μοσχοβολούσανε από άρωμα.

Λουλούδια φυτεμένα σε παρτέρια στον κήπο ή σε γλάστρες, τακτοποιημένα και καθαρά, πλημμυρισμένα από τα πιο έντονα χρώματα.

Παραδοσιακές πήλινες γλάστρες, μεταλλικοί ντενεκέδες, σπασμένα ξύλινα βαρέλια και ένα σωρό άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές που δεν κόστιζαν πολλά χρήματα αλλά έκρυβαν μέσα τους πολύ μεράκι και αγάπη για να φυτευτούν τα πιο όμορφα λουλούδια.

Ορτανσία

Διαχρονική επιλογή απο τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η ορτανσία ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα, ενώ πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.

Τα λουλούδια της ορτανσίας παραμένουν πανέμορφα και όταν αποξηρανθούν, διατηρώντας την καλλωπιστική τους αξία, και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για να στολίσουμε σε βάζο.

Βιγόνια

Η βιγόνια είναι ένα αξέχαστο και αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που συναντάμε στις περισσότερες αυλές των γιαγιάδων μας και ειδικά την βασιλική ποικιλία βιγόνιας, την βασίλισσα όπως συνήθως την αποκαλούμε.

Ιδανική να φυτευτεί σε γλάστρα, η βιγόνια είναι λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστά και διαθέτει πολλά μικρά λευκά και ρόδινα άνθη που εεμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, για να μην εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα και τα λουλούδια της.

Γιασεμί

Το δημοφιλέστερο αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε στις αυλές των γιαγιάδων μας είναι το γιασεμί, και ειδικά το χιώτικο γιασεμί που μας χαρίζει απλόχερα το γλυκό άρωμα των λουλουδιών του.

Με ανθοφορία του ξεκινά από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα, το γιασεμι χρειάζεται μια ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση για να ανθοφορήσει.

Αν επιλέξουμε νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας, το γιασεμί θα μας ανταμείψει με ακόμα πλουσιότερη ανθοφορία.

Τηλέγραφος

Αν και όλοι το θυμούνται από τις αυλές των γιαγιάδων και των παππούδων, ελάχιστοι γνωρίζουν το όνομα του!

Με καταγωγή από το Μεξικό, ο τηλέγραφος είναι πολυετές τροπικό αναρριχώμενο φυτό που έχει χαρακτηριστικά στενόμακρα μωβ φύλλα, ενώ θα συναντήσουμε και σε κόκκινο, ροζ, πορφυρό ή πράσινο χρώμα.

Ο τηλέγραφος εμφανίζει πλούσια κα παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ώς και τα τέλη του φθινοπώρου σχηματίζοντας μικρά υπέροχα λουλούδια σε ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα που αποτελούνται από τρία πέταλα και θυμίζουν το σχήμα μικρής καρδιάς.

Δεν χρειάζεται πολύ φως και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και το μπαλκόνι.

Τριανταφυλλιά 

Όλοι εχουμε θαυμάσει δεκάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, μικρά και μεγάλα, στον κήπο και στην αυλή του πατρικού μας σπιτιού.

Ειδικά, από την εκατοντάφυλλη που χαρακτηρίζεται από μικρά ροζ αρωματικά άνθη που μοσχοβολάνε όλοι έχουμε κόψει κάποιο κλαδάκι για να την πολλαπλασιάσουμε.

Βέβαια, υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρροχόμενες, δενδρώδεις για να επιλέξουμε να φυτέψουμε.

Για την φύτευση της τριανταφυλλιάς, προτιμούμε πιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για να μας δώσει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία.

Αμαρρυλίς

Οι αμέτρητοι χρωματικοί συνδυασμοί των λουλουδιών της αμαρυλλίδας έχουν ως βάση το λευκό, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το ροζ χρώμα με πανέμορφες διχρωμίες που φέρουν χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Για να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία, φυτεύουμε τους βολβούς της αμαρυλλίδας σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος του κήπου μας.

Η αμαρυλλίδα μπορεί καλλιεργηθεί χωρίς χώμα και να αναπτυχθεί μέσα στο νερό για να μας χαρίσει τα εντυπωσιακά λουλούδια της χρησιμοποιοώντας ειδικό βάζο το οποίο έχει ένα στενό στόμιο για να τοποθετήσουμε μέσα τον βολβό της.

Γαρδένια

Μία γλάστρα γαρδένιας υπήρχε πάντα στην αυλή και στη βεράντα!

Εξαιρετικά δημοφιλής και διαχρονική η γαρδένια, το καλλωπιστικό φυτό με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά φύλλα που ανθίζει στις αρχές του καλοκαιριού και μας δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

Είναι από τα πιο ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά και είναι πολύ σημαντικό να τη επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για τη φύτευσή της.

Η γαρδένια χρειάζεται δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σημεία που τα βλέπει ο μεσημεριανός ήλιος.

Την τοποθετούμε σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες.

Σκουλαρίκι

Αξέχαστο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό το σκουλαρίκι, ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό με πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια.

Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το σκουλαρίκι είναι ένας υπέροχος πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και ύψος που κυμαίνεται από μισό ως και 2 μέτρα, ανάλογα την ποικιλία.

Τα λουλούδια της σκουλαρικιάς εμφανίζουν μοναδικούς χρωματικούς συνδυασμούς φούξια ή κόκκινου στο εξωτερικό μέρος του άνθους (σέπαλα) με λευκό, μωβ ή ρόδινο στο εσωτερικό μέρος του άνθους, στα πέταλα.

Γεράνι

Τι να πούμε για το γεράνι που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά ανθόφυτα που συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους και τις αυλές εδώ και δεκαετίες

Η σημαντική καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στα μεγάλα λουλούδια του καθώς και στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του.

Με καταγωγή από τη νότια Αφρική, παρουσιάζει πλούσια ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζει λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα.

Προτιμά ηλιόλουστα σημεία.

Ντάλια

Ο κήπος και η αυλή της γιαγιάς έχει και τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια, τις εντυπωσιακές ντάλιες που δεν άφηναν κανένα αδιάφορο.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες ντάλιας με διαφορετικά ύψη βλαστού, ντάλιες με συμπαγή ανάπτυξη που περιορίζονται σε ύψος μισού μέτρου μέχρι και ντάλιες που διαθέτουν πολύ ζωηρή ανάπτυξη και φτάνουν σε ύψος τα δυο μέτρα.

Θα συναντήσουμε ποικιλίες ντάλιας με τόσο διαφορετικά σχήματα λουλουδιού καθώς και σε απίστευτα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, μέχι ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο.

Φυτεύουμε κάθε χρόνο την ντάλια την περίοδο της άνοιξης για να μας χαρίσει απλόχερα τα υπέροχα λουλούδια της μέσσα στο καλοκαίρι.

Γαρυφαλλιά

Για να μιλήσουμε και για μια ακόμη διαχρονική επιλογή που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας όταν αποφάσιζαν να φτιάξουν τον κήπο τους.

Η γαρυφαλλιά, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή λουλούδια ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και τα άφθονα και εντυπωσιακά άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα.

Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα λουλούδια της διατηρούνται σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, άλλες αρωματικές και άλλες όχι, ψηλές και χαμηλές, άλλες έρπουσες και άλλες ορθόκλαδες ιδανικές για κομμένο λουλούδι.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024