Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Οι αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς τροφοδοτούν την αστάθεια

ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: Οι αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς τροφοδοτούν την αστάθεια

Η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας

Άμεση και σαφής είναι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε νέες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας αμφισβήτησε για μία ακομα φορά την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Διπλωματικές πηγές απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωναν χαρακτηριστικά «όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παρασυρθεί στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, ωστόσο δεν θα αφήνει και καμία πρόκληση αναπάντητη, επιμένοντας ωστόσο στους κανόνες που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, έρχεται ενώ το κρεσέντο των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων και ΜΜΕ κλιμακώνεται, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Νωρίτερα ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ομολογο του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι προχώρησε σε νέες απαξιωτικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντιδρώντας – όπως υποστηρίζεται – στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «προειδοποίησε» την Αθήνα να εγκαταλείψει τις παραβιάσεις (σσ των συνθηκών και περί αποστραστικοποίησης των νησιών) και να απαντήσει «σαν άντρας» στις επιστολές της Τουρκίας.

Υποστήριξε δε ότι η «κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση».

«Είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και όταν έχουν άδικο» είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στους έλληνες πολιτικούς, για να προσθέσει «έρχονται και σε αγκαλιάζουν, όταν γυρίζουν την πλάτη, μίσος, ψέματα, συκοφαντίες». Ο τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε στο πνεύμα Ερντογάν λέγοντας ότι «αυτές δεν είναι συμπεριφορές που αρμόζουν στους πολιτικούς», καλώντας την Ελλάδα να απαντήσει «σαν άντρας στις επιστολές της Τουρκίας» και να «τερματίσει τις παραβιάσεις (των συνθηκών)» διαμηνύοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη «ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024