Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο επίκεντρο τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, η κοινωνία και το  περιβάλλον

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο επίκεντρο τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, η κοινωνία και το περιβάλλον

Οι επενδύσεις και η στρατηγική της

Με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και με δραστηριότητα στους στρατηγικούς τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, των υποδομών και των παραχωρήσεων, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχεδιάζει και υλοποιεί έργα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, ξεχωρίζει για την κοινωνική του προσφορά και συμμετέχει ενεργά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Επενδύσεις που θέτουν τις προδιαγραφές για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μέσα από ένα πρόγραμμα νέων έργων κι επενδύσεων που υπερβαίνει τα 6,5 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμβάλλει καταλυτικά, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στις προσπάθειες ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης. Διορατικός στις ανάγκες της εποχής, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχει δρομολογήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με  στόχο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του να φτάσει τα 6,4 GW έως το 2029. Συγκεκριμένα, στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, περιλαμβάνονται η ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 4 GW (ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα στις ελληνικές θάλασσες), υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, καθώς και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.) συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.

.

Επιπρόσθετα, η δράση του επεκτείνεται και στην κυκλική οικονομία, συμβάλλοντας και από αυτόν τον κλάδο στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε εξέλιξη άλλωστε βρίσκονται οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο. Τα εν λόγω έργα αφορούν τεχνολογίες που φέρνουν τη νέα εποχή στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, μέσω εκσυγχρονισμένων τεχνολογικά υποδομών.

Τέλος, ο Όμιλος υλοποιεί και αναπτύσσει σημαντικά έργα υποδομών και παραχωρήσεων που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και εστιάζουν στη βιώσιμη λειτουργία, εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ανακυκλώνοντας υλικά. Στο χαρτοφυλάκιο καίριων υποδομών του Ομίλου βρίσκονται μεταξύ άλλων ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, το έργο μελέτης, κατασκευής και διαχείρισης του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και σειρά σημαντικών συμβάσεων παραχωρήσεων για μείζονες υποδομές, όπως η Εγνατία Οδός. Τέλος, μέσω των θυγατρικών του «Νέα Οδός» και «Κεντρική Οδός», ο Όμιλος λειτουργεί, συντηρεί και διαχειρίζεται τους πιο «πράσινους» αυτοκινητόδρομους της χώρας.

.

.
Στρατηγική διαρκούς βελτίωσης και υψηλοί στόχοι

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δεσμευτεί να διευρύνει το επίπεδο απολογισμού και διαφάνειας των δραστηριοτήτων του, στοχεύοντας στη μείωση του αντικτύπου της ευρύτατης δράσης του στο κλίμα. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών με σκοπό τη δόμηση ενός στοχευμένου πλάνου δράσεων απανθρακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των κλιματικών κινδύνων και ευκαιριών που προκύπτουν από όλες τις δραστηριότητες του, ενώ παράλληλα καταγράφει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές ενέργειας (εκπομπές Scope 1, 2 και 3), ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να θέσει συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους βελτίωσης των δεικτών αυτών μέσα από πρωτοβουλίες που θα αφορούν στο σύνολο του οργανισμού. Αξίζει να τονιστεί ότι οι στόχοι αυτοί θα εναρμονίζονται με το SBTi * (Science Based Target Initiative).

.

Επιπλέον, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία των μετόχων και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών του για διαφάνεια και στοχοθέτηση σε επίπεδο ESG, ο Όμιλος πήρε τη στρατηγική απόφαση να συμμετέχει για πρώτη φορά στο CDP Climate Change. Πρόκειται για τη διεθνή πλατφόρμα, στην οποία οργανισμοί καταγράφουν και δημοσιοποιούν τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητες τους στο περιβάλλον, με στόχο την αποτύπωση της προόδου που σημειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να δημιουργηθεί μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία για όλους.

* Science Based Target Initiative: Πρόκειται για την πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε σε συνέχεια της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να υποστηρίζει τις χώρες της Ε.Ε., και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις, να εφαρμόζουν στρατηγικές ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Αρωγός της κοινωνίας μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στέκεται ενεργά στο πλευρό της κοινωνίας καθ’ όλη την πορεία τουτου μέσω στοχευμένων δράσεων ΕΚΕ. Συνολικά, το 2021 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω των εταιρειών του, υλοποίησε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης που ξεπέρασε τα 3,5 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κοινωνικού έργου της χρονιάς που πέρασε είναι το νέο σχολείο στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σούδα σε πρώτο πράσινο και ενεργειακά αυτόνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο παγκοσμίως, η στήριξη στο εθνικό σύστημα υγείας στην πανδημία με δωρεές εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομεία αναφοράς και κέντρα υγείας, και η παροχή μηχανημάτων έργου και ανθρώπινου δυναμικού στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

.

Παράλληλα, συνέχισε να στηρίζει μέσω χορηγιών πολιτιστικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η υποστήριξη του, για δεύτερη συναπτή χρονιά, στην υποβρύχια αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιείται στο θαλάσσιο χώρο της Κάσου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία έχει ήδη φέρει στο φως ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Στόχος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η δημιουργία θετικού αντίκτυπου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δράσης του ώστε μέσα από την υπεύθυνη λειτουργία και τις πρωτοβουλίες του να συνδράμει στη δημιουργία προδιαγραφών για ένα καλύτερο αύριο.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024