Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλαφ Σολτς: Επίσκεψη έκπληξη στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Όλαφ Σολτς: Επίσκεψη έκπληξη στη Θεσσαλονίκη και συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί τη χώρα μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου

Στην Θεσσαλονίκη θα μεταβεί την επόμενη Παρασκευή ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπούχνερ θα παρακαθήσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη συμπρωτεύουσα.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υπήρξε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων» και θεωρούμε ότι «αυτή η εταιρική ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Ο κ. Σολτς θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, από όπου την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στην Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία. Θα έχουν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Σολτς την Παρασκευή στο Κόσοβο και στη Σερβία.

Σχετικά με την περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο κ. Μπούχνερ δήλωσε ότι αφορά «την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και τη γερμανική συνεισφορά για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και την υπέρβαση των διμερών εμποδίων».

Αντικείμενο των συνομιλιών «θα αποτελέσει βεβαίως και ο περαιτέρω συντονισμός με τους στενούς εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ και με υποψήφιους προς ένταξη, για τις επιπλέον κοινές αντιδράσεις στη ρωσική πολεμική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Την Τετάρτη στην Αθήνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα θα μεταβεί την Τετάρτη, προερχόμενη από το Πακιστάν, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Η κυρία Μπέρμποκ θα μεταβεί την επομένη στην ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας.

Συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση συνεργασίας Βερολίνου και Αθήνας για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Όπως έχει γίνει γνωστό η Ελλάδα θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-1 προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Ελληνοτουρκικά

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς έρχεται και εν μέσω όξυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αμφισβητεί την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά και να επιτίθεται και στη Γερμανία για τις δηλώσεις στήριξης στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι η «αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ, για μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα λύνονται με συνομιλίες και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζητήσει με τον Όλαφ Σολτς το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024