Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχαία αυτοκρατορική πόλη αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη στο Ιράκ

Αρχαία αυτοκρατορική πόλη αναδύθηκε από τα νερά του Τίγρη στο Ιράκ

Τα ερείπια, ηλικίας 3,400 ετών, ήρθαν στην επιφάνεια όταν έπεσε η στάθμη στο Φράγμα της Μοσούλης.

Σημαντική πόλη της Εποχής του Χαλκού, η οποία περιλάμβανε παλάτι και άλλα μνημειώση πολυώροφα κτήρια, ήρθε ξανά στην επιφάνεια στο Ιράκ λόγω της ξηρασίας που σχεδόν αποξήρανε τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στη χώρα.

Τα ερείπια, ηλικίας 3,400 ετών, ίσως ανήκουν στην αρχαία πόλη Ζακίκου, σημαντικό αστικό κέντρο της αυτοκρατορίας Μιτάνι, η οποία ήλεγχε μεγάλο τμήμα της βόρειας Μεσοποταμίας και της Συρίας μέχρι τον 14ο αιώνα π.Χ., αναφέρουν αρχαιολόγοι που έσπευσαν να χαρτογραφήσουν την πόλη πριν χαθεί ξανά στα νερά.

Το Ιράκ, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, πέρασε πρόσφατα μια περίοδο ακραίας ξηρασίας και αναγκάστηκε τον Δεκέμβριο να αντλήσει μεγάλες ποσότητες νερού από το Φράγμα της Μοσούλης στον ποταμό Τίγρη.

Η αρχαία πόλη, η οποία βυθίστηκε στην τεχνητή λίμνη πριν από δεκαετίες, χωρίς να έχουν προηγηθεί αρχαιολογικές έρευνες, επανεμφανίστηκε στο Κεμούνε του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι άψητοι πλίνθοι των κτηρίων περιέργως διατηρήθηκαν βυθισμένοι στο νερό (Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Κούρδοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν αγώνα για να μελετήσουν τα ερείπια όσο υπήρχε χρόνος και πρόλαβαν να χαρτογραφήσουν όλη την πόλη.

Εκτός από το παλάτι βρέθηκαν οχυρωματικά έργα με πύργους και τείχη ύψους επτά μέτρων, ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα και ένα πολυώροφο κτήριο που πιθανότατα χρησιμοποιούταν για την αποθήκευση αγαθών.

«Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δείχνουν ότι η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αυτοκρατορίας Μιτάνι» δηλώνει η Ιβάνα Πούλτζιζ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, σε ανακοίνωση της ερευηνητικής ομάδας.

Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι τα κτήρια παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση παρόλο που αποτελούνται από άψητους πλίνθους που παρέμειναν βυθισμένο για πάνω από 40 χρόνια.

Αυτό αποδίδεται σε σεισμό που έπληξε την πόλη γύρω στο 1350 π.Χ και γκρέμισε το πάνω τμήμα των τοίχων και κάλυψε το κάτω μέρος τους σε συντρίμμια.

Πήλινα πινακίδια σφνοειδούς γραφής βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση (Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σύμφωνα με τους ερευνητές πέντε μεγάλα κεραμικά αγγεία που περιείχαν πάνω από 100 πινακίδια, σκαλισμένα σε σφηνοειδή γραφή. Χρονολογούνται στη μέση ασσυριακή περίοδο, λίγο πριν καταστραφεί η πόλη από τον σεισμό, και κάποια παραμένουν κλεισμένα στον αρχικό πήλινο φάκελό τους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αρχαία κείμενα θα προσφέρουν νέα στοιχεία για το τέλος της αυτοκρατορίας του Μιτάνι και την αρχή της κυριαρχίας των Ασσυρίων.

Οι αρχαιολόγοι φρόντισαν να καλύψουν τα ευρήματα πριν ξανανέβει η στάθμη της λίμνης (Universities of Freiburg and Tübingen, KAO)

«Είναι σαν θαύμα που τα πινακίδια από άψητο πηλό επέζησαν τόσες δεκαετίες μέσα στο νερό» σχολίασε ο Πέτερ Φέλτζνερ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν.

Η αρχαία πόλη είναι τώρα ξανά βυθισμένη, όμως οι αρχαιολόγοι πρόλαβαν να τυλίξουν τα ευρήματα με πλαστικό και να τα καλύψουν με χαλίκι.

Όταν χτυπήσει η επόμενη ξηρασία, τα ερείπια της αυτοκρατορίας θα εμφανιστούν ξανά.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024