Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης - Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Τα Δικαστήρια θα διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή διά μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις

Αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων και στο σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών, καθώς και ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δύο από τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης είναι η στέρηση του δικαιώματος προαγωγής δικαστή εφόσον έχει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, όπως και η βελτίωση του τρόπου επιθεώρησης των δικαστηρίων και των δικαστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις για την μετάβαση πλέον και της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή.

Έτσι τα Δικαστήρια διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή διά μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία ανωνυμοποίησης.

Διαβάστε επίσης Βουλή: «Κόψιμο» μισθού και άδειας στους δικαστές που καθυστερούν την έκδοση αποφάσεων

Διαβάστε επίσης Εισαγγελέας δεν είχε ανοίξει 3.000 δικογραφίες

Επίσης συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) που στελεχώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ακόμη συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ δημιουργείται και διατηρείται το Αρχείο του Δικαστηρίου και σε ηλεκτρονική μορφή. ενημερωτικό δικαιοσύνης.

«Η ψηφιοποίηση των τοπικών επιδόσεων είναι ένα ακόμα βήμα, ένα ακόμα στάδιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης στη σταδιακή ψηφιοποίηση όλων των επιδόσεων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ήδη εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις από δικαστικούς επιμελητές, σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του κώδικα πολιτικής δικονομίας, όπως διαμορφώθηκε μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Σήμερα είναι σαφές ότι γίνεται ένα ακόμα βήμα με τις ψηφιακές επιδόσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στις ποινικές υποθέσεις, αλλά βεβαίως και στις υποθέσεις της πολιτικής δικαιοσύνης», είπε ο Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε ότι με το νομοθετικό «βήμα» που γίνεται σήμερα, αποδεσμεύονται εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθεί, ανέφερε εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, η αποδέσμευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών με τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας, καθώς στο νομοσχέδιο το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, προκειμένου να εισαχθεί στη διαδικασία της επεξεργασίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και από την Ολομέλεια, προβλέπεται ειδικός ένστολος κλάδος που θα αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων με την οποία σήμερα είναι επιφορτισμένες οι διωκτικές αρχές.

«Με αυτό τον τρόπο, ακόμη ένας πολύ μεγάλος αριθμός αστυνομικών της Ελληνικής Αστυνομίας ανδρών και γυναικών, στην πραγματικότητα θα αποδεσμευτούν ώστε η νέα δικαστική αστυνομία να λειτουργεί μέσα από ένα συγκεκριμένο ρόλο που ουσιαστικά θα υπαγορεύεται από τη γενικότερη παρουσία και βέβαια τις γενικότερες υποθέσεις που αφορούν στο χώρο της δικαιοσύνης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτό το ένστολο τμήμα θα αναλάβει και την εκτέλεση εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων τις οποίες ακόμη και σήμερα εκτελεί η αστυνομία», είπε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε:

«Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι θα ενταχθεί ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων επιστημόνων που θα μπορούν να συνεπικουρούν το έργο του δικαστή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μεταρρύθμιση στην οποία πολύ σύντομα θα προσέλθουμε για να συζητήσουμε είναι μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα, ένα πάγιο αίτημα όλων των εμπλεκομένων με τη δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες, που θα δημιουργήσει τους όρους, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για ένα ακόμα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα στον χώρο της δικαιοσύνης».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024