Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Πώς απάντησε σε όσους αμφισβήτησαν την επιλογή «Ράνια Σβίγκου»

Αλέξης Τσίπρας: Πώς απάντησε σε όσους αμφισβήτησαν την επιλογή «Ράνια Σβίγκου»

Πλέον ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας πολύ υψηλή αποδοχή των προτάσεών του, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για το εάν θα ανακάμψει και πως, αν θα αποκτήσει δυναμική το κόμμα και κυρίως εάν θα κερδίσει τις εκλογές

«Έχω το δικαίωμα να είμαι ο γνήσιος εκφραστής της σκέψης μου, των απόψεών μου και των επιλογών μου». Με αυτή τη φράση στην χθεσινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις επικρίσεις όσων -και από τμήμα των προεδρικών και της Ομπρέλας- αμφισβήτησαν την επιλογή του να προτείνει την Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλ. Τσίπρας αιφνιδίασε με την πρόταση για τη Ρ. Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη ως αναπληρωτή γραμματέα της και όταν εξέφρασαν ενστάσεις βασικά ο Παύλος Πολάκης και ο Θοδωρής Δρίτσας είπε με νόημα ότι κανένας δεν είναι ο αυθεντικός εκφραστής της βούλησης των νέων μελών και έθεσε το δίλημμα: «λευκό» στην υποψηφιότητα της Ρ. Σβίγκου συνιστά αποδοκιμασία για τον ίδιο.

Αποκλειστικά υπεύθυνος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας πολύ υψηλή αποδοχή των προτάσεών του, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για το εάν θα ανακάμψει και πως, αν θα αποκτήσει δυναμική το κόμμα και κυρίως εάν θα κερδίσει τις εκλογές.

Η Ράνια Σβίγκου αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η νέα γραμματέας της ΚΕ

Οι αναφορές περί συλλογικής ηγεσίας είναι κενού περιεχομένου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την χθεσινή εκλογή όχι τόσο της γραμματέως και του αναπληρωτή της, αλλά κυρίως λόγω της σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας μετατρέπεται σε ένα αμιγώς αρχηγό κεντρικό κόμμα.

Το σίγουρο είναι ότι οι επιλογές του Αλ. Τσίπρα δυσαρέστησαν πολλούς και δεν ήταν μόνο ο Π. Πουλάκης (Κίνηση Μελών όπου συμμετέχουν Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης) που εξ αρχής έθεσε θέμα για την Ρ. Σβίγκου λέγοντας πως ήταν κατά της διεύρυνσης για να του απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πως δεν εκφράζει αυτός αυθεντικά τη βούληση των μελών και ο Θ. Δρίτσας που ανέφερε ότι η υποψηφιότητα Σβίγκου δεν είναι συνθετική καθώς προέρχεται από την Ομπρέλα.

Ακόμα και ο Στέλιος Παππάς ζήτησε -πρόταση που ψήφισαν 5-7 άτομα μεταξύ των οποίων Π. Πολάκης και Γιάννης Μουζάλας-να υπάρξουν δυο κάλπες μια για τον γραμματέα και μια για τον αναπληρωτή ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να ψηφίσουν λευκό όσοι διαφωνούσαν με την υποψηφιότητα Σβίγκου.

Με ποιους είχε μιλήσει πριν

Ο Αλ. Τσίπρας είχε φροντίσει την περασμένη εβδομάδα να συνομιλήσει με κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας (σ.σ. είχαν στείλει μήνυμα μη στήριξης Δημήτρη Τζανακόπουλου αν θα έθετε υποψηφιότητα) όπως τους Ευκλείδη Τσακαλώτο (σ.σ. είδε θετικά την υποψηφιότητα Σβίγκου αλλά περιμένει και άλλες θετικές κινήσεις) Νίκο Βούτση και Δημήτρη Βίτσα για να πείσει ότι θα είναι ενωτικός και θα κινηθεί με στόχο να κλείσουν οι διάφορες πληγές που μεγάλωσαν στο συνέδριο και ξεκαθάρισε πως δεν συμμερίζεται τις αναφορές τμήματος προεδρικών για βαρίδια.

Μένει να φανεί εάν όντως θα κινηθεί με αυτή τη λογική. Πάντως το Νίκο Φίλη που δεν είναι τυχαίο μέλος δεν τον πρότεινε για την Πολιτική Γραμματεία, αν και ο τομεάρχης Παιδείας έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη όπως και η Αννέτα Καββαδία και Πάνος Λάμπρου που αυτοπροτάθηκαν, ενώ οι Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας και Δ. Βίτσας δεν θέλησαν να είναι υποψήφιοι, μια επιλογή που λέει πολλά.

Τελικά ο Αλ. Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε, και αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα Δ. Τζανακόπουλο για την πολύ καλή δουλειά που έκανε, είδε τη Ρ. Σβίγκου να εκλέγεται γραμματέας από τα μέλη της Κ.Ε. με ποσοστό 76,5%, όπως και ο αναπληρωτής της Γ. Βασιλειάδης (ενιαίο ψηφοδέλτιο) που ουσιαστικά αποτελεί το σημαντικό πρόσωπο – κλειδί της επόμενης ημέρας και με πολύ κρίσιμο ρόλο για τους γνωρίζοντες.

Οι υποψηφιότητες Σβίγκου και Βασιλειάδη έλαβαν 223 ψήφους και υπήρξαν και 70 λευκά που προέρχονταν από όλες τις τάσεις καθώς υπήρξε δυσαρέσκεια για την πρόταση Τσίπρα που είχε στείλει μήνυμα στην ομιλία του για αυτές, μιλώντας για ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και μηχανισμούς αναπαραγωγής στελεχών. «Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα, πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Κυρίως να αλλάξουμε τα δικά μας κακώς κείμενα» τόνισε.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Παράλληλα, χθες έγινε και η ψηφοφορία για την εκλογή των 38 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που μαζί με τον Πρόεδρο, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα θα απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία.

Τα μέλη που εκλέχθηκαν – πρωτιά σημαντική της Όλγας Γεροβασίλη με 124 ψήφους στους 300 και ακολούθησαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος- είναι τα κάτωθι:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ
ΑΡΑΠΗ – ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ
ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ
ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ
ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ
ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ
ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ
ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ
ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ
ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ
ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ
ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ
ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ​
ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024