Το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) φαίνεται πως έχει μπλοκάρει ζωτικής σημασίας συμβουλές υγείας για τρανς και non binary εγκύους, σε μια κίνηση που θεωρείται δυνητικά «επικίνδυνη».

Η απόφαση μάλιστα φέρεται να ήρθε από πολύ ψηλά, από τους «επικεφαλής», σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο «i». «Το NHS είναι εκεί για όλους. Εάν αυτό το περιεχόμενο δεν προωθείται όπως τα άλλα, τότε αυτό αποτελεί διάκριση και είναι επικίνδυνο», ανέφερε η ίδια πηγή, προειδοποιώντας πως «άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν».

Προσωπικό υπεύθυνο για τον ιστότοπο του NHS έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών «Περιμένω να δω αν κάποιος θα μιλήσει για τα ανώτερα στελέχη που μπλοκάρουν την ενότητα με το υλικό για την τρανς εγκυμοσύνη, που είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ένας διευθυντής, σύμφωνα με στοιχεία του i. «Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από σελίδες για την κοινότητα των trans, σχετικά με την εγκυμοσύνη, αλλά αυτές έχουν μπλοκαριστεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο» φέρεται να δήλωσε άλλος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Ο πληροφοριοδότης δήλωσε ότι παρόμοιες διαδικτυακές συμβουλές «δεν θα καθυστερούσαν σε καμία περίπτωση έναν χρόνο» να δημοσιευτούν. «Αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι έρευνας, που έγινε μιλώντας με ένα ολόκληρο φάσμα ανθρώπων – διαφορετικών φύλων – για να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους».

Το πρόγραμμα προαιρετικής καθοδήγησης που εκπονήθηκε από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Brighton και του Sussex Trust αναφέρει ότι τα τρανς και non binary άτομα αντιμετωπίζουν «πρόσθετες προκλήσεις» στην τεκνοποίηση.

Το 30% δεν δέχεται περιγεννητική φροντίδα

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι τρανς άνδρες και τα non binary άτομα αισθάνονται «αποδυναμωμένοι» από τα διαρθρωτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν στη φροντίδα της εγκυμοσύνης.

Το Ίδρυμα LGBT, μια εθνική LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση, διαπίστωσε ότι τρεις στους 10 trans και non binary γονείς που γεννούν δεν είχαν πρόσβαση σε περιγεννητική φροντίδα στο NHS ή ιδιωτικά.

Πολλοί από τους 121 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι φοβόντουσαν πως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα έκαναν διακρίσεις εις βάρος τους ή θα αρνούνταν να τους προσφέρουν θεραπεία.

Ωστόσο, από εκείνες που έλαβαν υποστήριξη, το 28% δήλωσε ότι «δεν τους συμπεριφέρθηκαν με αξιοπρέπεια και σεβασμό». Κάτω από το 50% δήλωσε ότι το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης «σέβεται πάντα το φύλο τους» ή σέβεται τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη σίτιση του μωρού τους.

Η τρανσφοβία

Ο τρανσφοβικός «ηθικός πανικός», καθοδηγούμενος τόσο από τον Τύπο όσο και από τους πολιτικούς, είχε ως αποτέλεσμα κάθε απόπειρα βελτίωσης των συνθηκών για τις τρανς και non binary εγκύους να αντιμετωπίζεται με σκληρή κριτική. Ένας νόμος του 1953, για παράδειγμα, εμπόδισε τρανς άνδρες όπως ο Freddy McConnell να αναγνωριστεί το στάτους του πατέρα.

Ο νόμος περί καταγραφής γεννήσεων και θανάτων λέει ότι όποιο άτομο γεννάει ένα μωρό μπορεί να καταγράφεται μόνο ως μητέρα στο πιστοποιητικό γέννησης. Αυτό σημαίνει ότι ο McConnell – καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν παρένθετη μητέρα – δεν μπορούν να καταγραφούν με ακρίβεια στα πιστοποιητικά γέννησης.

Οι αυτοαποκαλούμενοι ακτιβιστές «κριτικής του φύλου» έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το να επιτραπεί στα τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα που περιγράφει καλύτερα την ανατομία τους θα «διαγράψει» τις γυναίκες. Τα τρανσφοβικά τρολ έβαλαν στο στόχαστρο ακόμη και ένα περιοδικό μαιευτικής το 2021 μόνο και μόνο επειδή «τόλμησε» να παρουσιάσει στο εξώφυλλό του έναν έγκυο τρανς άνδρα.

«Το NHS είναι εκεί για όλους ανεξαρτήτως φύλου. Οι οδηγίες στον ιστότοπο nhs.uk επανεξετάζονται τακτικά από τους κλινικούς ιατρούς και ενημερώνονται», ανέφερε εκπρόσωπος του NHS σε δήλωσή του στο PinkNews.

Πηγή Pink News