Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Φαβορί ο Γκουστάβο Πέτρο στις εκλογές - Μπορεί να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Κολομβία: Φαβορί ο Γκουστάβο Πέτρο στις εκλογές – Μπορεί να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Σχεδόν 39 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ψηφίσουν στις εκλογές για πρόεδρο στην Κολομβία.

Οι Κολομβιανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, με φαβορί έναν αντιπολιτευόμενο, τον Γκουστάβο Πέτρο, που μπορεί να γίνει ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας.

Σχεδόν 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονται σε 12.000 εκλογικά τμήματα, όπου θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους τον αντικαταστάτη του διόλου δημοφιλούς απερχόμενου συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ο οποίος δεν μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στην ψηφοφορία.

Οι εκλογές γίνονται σ’ ένα κλίμα ζωηρών πολιτικών εντάσεων, έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, που σημαδεύτηκαν από την πανδημία, μεγάλη ύφεση, μαζικές διαδηλώσεις στις πόλεις και επιδείνωση της βίας που ασκούν ομάδες ενόπλων στην ύπαιθρο.

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ο γερουσιαστής της αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο, ένας πρώην αντάρτης που μεταστράφηκε στη σοσιαλδημοκρατία, οικονομολόγος και πρώην δήμαρχος της Μπογοτά, ο οποίος κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δίψα για «αλλαγή», την οποία έκανε έμβλημα της εκστρατείας του.

«Τελικά υπάρχουν δύο επιλογές», δήλωσε ο Πέτρο, κατά το τελευταίο ντιμπέιτ την Παρασκευή. «Είτε μένουμε σε αυτά που έχουμε: τη διαφθορά, τη βία και την πείνα. Είτε αλλάζουμε για να κινηθούμε προς την ειρήνη, την παραγωγική πρόοδο και μια δημοκρατία με διαφάνεια», υποσχέθηκε, καλώντας τους συμπολίτες του να ενωθούν «για τη ζωή», ένα ακόμα κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του.

Μαζί με τον Πέτρο η Αφροκολομβιανή Φράνσια Μάρκες

Είναι η τρίτη φορά που ο 62χρονος Πέτρο συμμετέχει σε προεδρικές εκλογές και για πολλά από τα μέλη του συνασπισμού του «Ιστορικού Συμφώνου» –που ήρθε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου– είναι «τώρα ή ποτέ». Μαζί του, υποψήφια αντιπρόεδρος κατεβαίνει η Αφροκολομβιανή Φράνσια Μάρκες, ανέκαθεν μαχητική φεμινίστρια και αντιρατσίστρια έχει ήδη επιβληθεί ως ένα από τα φαινόμενα αυτών των προεδρικών εκλογών.

Απέναντί τους, ο συντηρητικός υποψήφιος Φεντερίκο Γκουτιέρες, πρώην δήμαρχος της Μεντεγίν, που θέλει να γίνει υπερασπιστής των «απλών» Κολομβιανών, στους οποίους υπόσχεται «τάξη και ασφάλεια».

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 08.00 έως τις 16.00 τοπική ώρα. Ένας δεύτερος γύρος προβλέπεται για τις 19 Ιουνίου στην περίπτωση που – πολύ πιθανόν σύμφωνα με τον Τύπο – ο Πέτρο δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024