Ως νέο Πορθητή δείχνει να… φαντάζεται τον εαυτό του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υπενθυμίσει πως το 1453 ο Μωάμεθ δεν είχε «αλώσει» μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά είχαν προηγηθεί -μεταξύ άλλων- η Πελοπόννησος και η Αθήνα.

Όλα αυτά κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο Αττατούρκ, όπου έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από  500 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως της νέας γενιάς για την οποία όπως τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Σε αυτή τη νέο-οθωμανική φιέστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο παρελθόν της Τουρκίας, με τη σκέψη του φυσικά να βρίσκεται μόνο στο μέλλον και κυρίως στις προεδρικές εκλογές του 2023, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις μόνο… υπέρ του δεν είναι.

«Ο Πορθητής δεν κατέκτησε μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά την Αθήνα και την Πελοπόννησο»

Σε μέρος της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει, στις υποτιθέμενες προσπάθειες της Τουρκίας να συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα : «Τι κάνει η Τουρκία μπροστά σε όλες αυτές τις καταστροφές; Καταβάλει προσπάθεια να πει ένα στοπ σε αυτή τη λάθος πορεία. Σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, λέμε “Σταματείστε”.

Στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο λέμε ‘Σταματήστε’. Στην Ουκρανία και στην Κριμαία λέμε ‘Σταματήστε’. Στη Βοσνία, στα Βαλκάνια, στο Καραμπάχ, στον Καύκασο, στην Παλαιστίνη, στο Τουρκεστάν και στο Αρακάν λέμε ‘Σταματήστε’» λέει, συνεχίζοντας στη συνέχεια με προκλητικές αναφορές στον Μωάμεθ Πορθητή.

«Γνωρίζετε πως ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας» δήλωσε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα και τα επιφωνήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων οπαδών του.

Στην ίδια ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε, αναφερόμενος ευθέως στην Ελλάδα, πως στόχος είναι έως το 2053 η Τουρκία να γίνει ισχυρή δύναμη. «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας» δήλωσε προκλητικά.

Μπροστά από το βήμα στο οποίο απευθύνει την ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στέκονται άντρες οι οποίοι φορούν παραδοσιακές στρατιωτικές στολές της Οθωμανικής περιόδου. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Κωνσταντινούπολη ήταν η αγαπημένη πόλη του προφήτη Μωάμεθ και και για αυτό κατακτήθηκε και «έπεσε» από τα χέρια των Βυζαντινών.