Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπάρακ Ομπάμα: Η συγκινητική συνάντηση με το αγόρι που του είχε χαϊδέψει το κεφάλι

Μπάρακ Ομπάμα: Η συγκινητική συνάντηση με το αγόρι που του είχε χαϊδέψει το κεφάλι

H ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία

«Είναι τα μαλλιά σου σαν τα δικά μου;» είχε ρωτήσει τον Μπάρακ Ομπάμα το 2009 ο τότε πεντάχρονος γιος του στελέχους του συμβουλίου ασφαλείας Κάρλτον Φιλαδέλφια που είχε πάει στο Οβαλ γραφείο μαζί με την οικογένειά του.

Τότε το 5χρονο αγόρι είχε αγγίξει το κεφάλι του Ομπάμα στην εμβληματική φωτογραφία του 2009.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να γιορτάσει την αποφοίτηση του Τζέικομπ Φιλαδέλφια από το λύκειο και θυμήθηκε την αξέχαστη συνάντησή τους αλλά και την φωτογραφία που αποτύπωσε ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου Pete Souza, σε ένα βίντεο που μοιράστηκε το Ίδρυμα Ομπάμα.

Ο Ομπάμα μίλησε στο Zoom με τον Φιλαδέλφια, ο οποίος μόλις αποφοίτησε από το διεθνές σχολείο της Ουγκάντα. Όπως του είπε ο νεαρός, σχεδιάζει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Μέμφις. «Νομίζω πως ο Λευκός Οίκος ξεκάθαρα σε ενέπνευσε, ελπίζω» ανέφερε ο Ομπάμα.

H ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία

Ο Φιλαδέλφια ήταν πέντε ετών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του επισκέφθηκαν το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τον πατέρα του, τότε υπάλληλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Κάρλτον Φιλαδέλφια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ρώτησε τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: «Είναι τα μαλλιά σου σαν τα δικά μου;». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσκυψε τότε ευγενικά και είπε στο αγόρι να αγγίξει το κεφάλι του, εμπνέοντας τον Souza να φωτογραφίσει την αξιαγάπητη στιγμή. Όταν ρώτησε τον 5χρονο τι σκεφτόταν, εκείνος απάντησε: «Ναι, νομίζω ότι είναι λίγο πολύ ίδια με τα δικά μου».

Η εμβληματική φωτογραφία- την οποία ο Pete Souza ονόμασε αργότερα «Hair Like Mine» (Μαλλιά σαν τα δικά μου) –ήταν κρεμασμένη στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου για χρόνια κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το βίντεο.

Γιατί ήταν σημαντική αυτή η στιγμή για τον Ομπάμα

«Νομίζω ότι αυτή η φωτογραφία ενσάρκωνε μία από τις ελπίδες που είχαν όταν πρωτοκατέβηκα υποψήφιος για το αξίωμα» είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Θυμάμαι ότι έλεγα στη Μισέλ και σε κάποιους από το προσωπικό μου, ξέρετε, νομίζω ότι αν κέρδιζα, την ημέρα που θα ορκιζόμουν στο αξίωμα, οι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι Αφροαμερικανοί, οι έγχρωμοι, οι παρείσακτοι, οι άνθρωποι που ίσως δεν ένιωθαν πάντα ότι ανήκουν κάπου, θα έβλεπαν τον εαυτό τους διαφορετικά. Να δουν ένα άτομο που τους έμοιαζε στο Οβάλ Γραφείο. Θα απευθυνόμουν στα παιδιά των μαύρων και των Λατίνων και τα ομοφυλόφιλα παιδιά και τα μικρά κορίτσια – πώς θα έβλεπαν τον κόσμο να ανοίγει γι’αυτά» περιέγραψε ο Ομπάμα.

Αλλά και για τον τότε μικρό Τζέικομπ, η συνάντηση ήταν κάτι το απροσμέτρητα μεγάλο.

«Όταν ήμουν μικρός, νόμιζα πως ο πρόεδρος ήταν απλώς το αφεντικό του μπαμπά μου. Δεν ήξερα πόσο ισχυρός ήταν. Ήμουν λίγο ντροπαλός και θυμάμαι να αγγίζω τα μαλλιά του και να με σηκώνει. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή μου» θυμάται ο ίδιος.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024