Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η σφαγή της αλήθειας

Η σφαγή της αλήθειας

Δυσκολεύεται να το πιστέψει κανείς κι όμως, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο Σάντι Χουκ συνέχισαν για χρόνια να παρενοχλούνται.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου του 2012, ένας διαταραγμένος 20χρονος μπήκε στο Δημοτικό Σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν, στο Κονέκτικατ, και σκότωσε με το ημιαυτόματο τουφέκι του 26 ανθρώπους, οι 20 από αυτούς εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά. Αλλά από πολλές απόψεις, αυτή ήταν απλώς η πρώτη πράξη της πρώτης σκηνής ενός δράματος κλιμακούμενης τρέλας.

Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες από το φονικό όταν ο ακροδεξιός ραδιοφωνικός παραγωγός Αλεξ Τζόουνς είπε στους ακροατές του στο InfoWars: «Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς σε ένα σχολείο στο, εεε, Κονέκτικατ, μία από τις πολιτείες που επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς στην οπλοκατοχή…

Τα μίντια θα το ξεσκίσουν αυτό, να δείτε». Πολύ σύντομα, ακροατές άρχισαν να τηλεφωνούν στον Τζόουνς και να του λένε: «Πες μας πως ήταν μία προβοκάτσια, πες μας πως ήταν ένα άλλοθι της κυβέρνησης για να κατάσχει τα όπλα μας». O πλέον επιδραστικός συνωμοσιολόγος των ΗΠΑ δεν χρειαζόταν παρακάλια: «Το ένστικτό μου μού λέει ότι, με το τάιμινγκ και όλα όσα συνέβησαν, αυτό είναι στημένο», αποφάνθηκε το ίδιο κιόλας απόγευμα, πριν συγκρίνει τη σφαγή στο Σάντι Χουκ με την εμπρηστική επίθεση στο Ράιχσταγκ, το 1933. «Γιατί τα σκηνοθετεί αυτά τα πράγματα η κυβέρνηση;», ούρλιαξε. «Για να μας πάρει τα όπλα!».

Μέχρι να έρθει η ώρα των κηδειών, ο Τζόουνς ειρωνευόταν ανοιχτά τους γονείς, περιγελώντας την εμφάνιση και τις χειρονομίες τους, υποστηρίζοντας πως τα παιδιά τους απλά δεν υπήρξαν. Για τον ίδιο και τους ακολούθους του, άλλωστε, όλοι αυτοί ήταν πληρωμένοι ηθοποιοί. Και έπρεπε να πληρώσουν για την απάτη. Ο Βόλφγκανγκ Χάλμπιγκ, ένας συνταξιούχος που εμφανιζόταν συχνά στο InfoWars, ταξίδεψε σχεδόν 25 φορές από το σπίτι του στη Φλόριντα μέχρι το Νιούταουν. Παρενόχλησε γονείς, δασκάλους, αστυνομικούς, αξιωματούχους του δήμου, ακόμα και άσχετα παιδάκια τα οποία αποφάσισε ότι είχαν παίξει ρόλο ηθοποιού. Αργότερα, θα τον συνελλάμβαναν για παράνομη κατοχή εγγράφου ταυτοποίησης ενός από τους γονείς.

Δυσκολεύεται να το πιστέψει κανείς κι όμως, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο Σάντι Χουκ συνέχισαν για χρόνια να παρενοχλούνται. Ξανά και ξανά, οι επονομαζόμενοι «truthers» έβγαζαν προσωπικά τους στοιχεία, διευθύνσεις, τηλέφωνα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, στοιχεία πιστωτικών καρτών, στη φόρα του Ιντερνετ. Ενας άνδρας από τη Βιρτζίνια, ο Αντριου Ντέιβιντ Τρούλαβ, μετέβη οδικώς στο Νιούταουν προκειμένου να κλέψει αυτοσχέδια μνημεία που είχαν στηθεί σε παιδικές χαρές. Κατόπιν έπαιρνε τηλέφωνο γονείς των δολοφονημένων παιδιών και τους έλεγε πως δεν έπρεπε να τους πειράζει γιατί τα παιδιά τους δεν υπήρξαν ποτέ. Οι βασανιστές έψαχναν τα σκουπίδια των γονιών, βανδάλιζαν τα σπίτια τους, τους προσέγγιζαν καθώς περπατούσαν στον δρόμο. Μία άνεργη σερβιτόρα από τη Φλόριντα, η Λούσι Ρίτσαρντς, έστειλε στον Λένι Πότζνερ, τον πατέρα του δολοφονημένου εξάχρονου Νόα, το εξής μήνυμα: «Θα πεθάνεις. Ο θάνατος θα έρθει σε εσένα πολύ γρήγορα».

Στο τέλος, οι περισσότεροι γονείς εγκατέλειψαν το Νιούταουν, καθώς και τα σόσιαλ μίντια. Αλλαξαν τηλέφωνα και άρχισαν να μετακινούνται συχνά προκειμένου να γλιτώσουν. Ενας πατέρας όμως, ο Λένι Πότζνερ, αποφάσισε να αντιδράσει. Αρχικά, δοκίμασε την πειθώ της λογικής. Μπήκε στους ιστοτόπους των ψεκασμένων, άρχισε να συνομιλεί διαδικτυακά μαζί τους, δημοσιοποίησε το πιστοποιητικό γέννησης του Νόα, τον έλεγχό του από το νηπιαγωγείο, την έκθεση του ιατροδικαστή, το πιστοποιητικό θανάτου του. Για τους truthers, ωστόσο, οποιοδήποτε στοιχείο διέψευδε τη θεωρία συνωμοσίας τους ήταν μέρος της συνωμοσίας. Ο Πότζνερ, λοιπόν, αποφάσισε να τα βάλει με τις εταιρείες τεχνολογίας που τους επέτρεπαν να διασπείρουν τα ψέματά τους – και σταδιακά, έπειτα από πολλές καταγγελίες, το προσβλητικό περιεχόμενο αφαιρέθηκε.

Το 2018, το Facebook, η Apple, το Spotify και το YouTube διέγραψαν όλους τους λογαριασμούς του Αλεξ Τζόουνς και σταμάτησαν τις αναμεταδόσεις των εκπομπών του και τα podcast του. Ο ακροδεξιός οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ (τα αισθήματα υπήρξαν αμοιβαία) έχει χάσει συνολικά δέκα αγωγές για συκοφαντία από ισάριθμους γονείς θυμάτων. Η ώρα να πληρώσει, κυριολεκτικά να πληρώσει, για αυτά που έκανε πλησιάζει – πρόσφατα κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας, καλώντας το δικαστήριο να εγκρίνει έναν διακανονισμό ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. «Είμαι έτοιμος να προχωρήσω… Νίκησα», δήλωσε ο Λένι Πότζνερ στην Ελίζαμπεθ Γουίλιαμσον, τη δημοσιογράφο των «New York Times» που κυκλοφόρησε πριν από δύο μήνες στις ΗΠΑ ένα πολυσυζητημένο βιβλίο με τίτλο «Σάντι Χουκ: Μία Αμερικανική Τραγωδία και η Μάχη για την Αλήθεια».

Ο Πότζνερ ήθελε κάπως να σώσει τη μνήμη του παιδιού του και αυτό το κατάφερε. Αλλά η αμερικανική τραγωδία συνεχίζεται, επιμένει, επαναλαμβάνεται. Θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν τον δράστη να ήταν παράτυπος μετανάστης καταζητούμενος για δολοφονία στο Ελ Σαλβαδόρ / τρανς / αριστεριστής, ή όλα αυτά μαζί, ή την επίθεση να ήταν, και αυτή, στημένη κυκλοφόρησαν πριν ακόμα κηδευτούν τα θύματα της σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, στο Τέξας. Δεν υπάρχει εντούτοις μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας, και της κοινής λογικής, και της ψυχικής υγείας, από την NSA, το πανίσχυρο λόμπι των όπλων – που αποποιήθηκε για μια ακόμα φορά κάθε ευθύνη μιλώντας για «μεμονωμένο περιστατικό από διαταραγμένο εγκληματία»

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024