Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Le Figaro Histoire: Στις «Ημέρες της Αθήνας» γιορτάζει η ιστορική εφημερίδα την επέτειο της ειδικής έκδοσής της

Le Figaro Histoire: Στις «Ημέρες της Αθήνας» γιορτάζει η ιστορική εφημερίδα την επέτειο της ειδικής έκδοσής της

Την γαλλική, όσο και τη διεθνή ιστορία, μέσα από ειδικά ιστορικά αρχεία, αναδρομές και αναλύσεις των γεγονότων επανασυστήνει στο αναγνωστικό κοινό η Le Figaro Histoire.

Την Αθήνα επέλεξε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, που ιδρύθηκε το 1826, για να γιορτάσει την 10η επέτειο από τη δημιουργία της έκδοσής της «Le Figaro Histoire», η οποία επανασυστήνει το αναγνωστικό κοινό τόσο στην γαλλική, όσο και στη διεθνή ιστορία, μέσα από ειδικά ιστορικά αρχεία, αναδρομές και αναλύσεις των γεγονότων.

Υποδεχόμενος χθες, Τετάρτη, την αποστολή της εφημερίδας, καθώς και τους αναγνώστες που την ακολούθησαν σε αυτό το ταξίδι, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην ταράτσα του δημαρχιακού μεγάρου με θέα την πλατεία Κοτζιά, που φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης στο πλαίσιο του ADD Festival, υπενθύμισε ότι η Le Figaro «είναι μια ιστορική εφημερίδα, της οποίας η ζωή και η ακτινοβολία χρονολογείται από την εποχή της ελληνικής επανάστασης, έχει δηλαδή ζωή μακρύτερη από εκείνη της σύστασης του νέου ελληνικού κράτους και της Αθήνας ως πρωτεύουσάς του».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης, το όνομά της είναι «εμπνευσμένο από τον ατίθασο εκείνο Κουρέα της Σεβίλλης, παιδί του Διαφωτισμού, που δεν δίσταζε να στιγματίζει με θάρρος την κοινωνική αδικία, μας θυμίζει σε πολλά τη δική μας παράδοση, όπως μάλιστα καθρεφτίζεται εναργώς στον Αριστοφάνη».

Το έμβλημα της εφημερίδας, «Χωρίς την ελευθερία της κριτικής, ο έπαινος δεν αξίζει», που είναι τα λόγια του Φιγκαρό από την τρίτη πράξη της κωμωδίας του Μπωμαρσαί, «εκφράζει την πεμπτουσία της δημοκρατίας που γεννήθηκε σε αυτήν εδώ την πόλη, πριν 2.500 χρόνια», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Είναι μακρύς ο δρόμος της Ιστορίας που ενώνει τον γαλλικό και τον ελληνικό λαό» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι ο δρόμος της ελευθερίας, γιατί οι λαοί μας πορεύτηκαν ο ένας πλάι στον άλλο κάθε φορά που χρειάστηκε να την υπερασπισθούν».

Ανατρέχοντας σε ιστορικά γεγονότα, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «ο γαλλικός λαός βρέθηκε στο πλάι μας όταν αγωνιζόμασταν για την ελευθερία μας, τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και μεγάλες μορφές, όπως ο Σατωμπριάν, ο Βίκτωρας Ουγκώ, ο Ντελακρουά. Αγωνιστήκαμε πλάι-πλάι, σε δύο παγκόσμιους πολέμους και στη Γαλλία βρήκαν καταφύγιο όσοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τη σκοτεινή εποχή της δικτατορίας», ενώ ανέφερε ότι μας ένωσαν και μας ενώνουν «οι κοινές μας θέσεις και τα κοινά ιδεώδη, για μια ισχυρότερη Ευρώπη, εγγυήτρια των δημοκρατικών αξιών, της ειρήνης και της ελευθερίας που τόσο έχουμε ανάγκη τις δύσκολες τούτες ημέρες».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να γίνουν πρεσβευτές της πόλης στη Γαλλία και στον ευρύτερο γαλλόφωνο κόσμο, ενώ τόνισε ότι «το συνέδριο της Le Figaro ενδυναμώνει την πεποίθησή μας ότι αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας».

Les Journées Athéniennes – Οι Ημέρες της Αθήνας

Το συνέδριο της εφημερίδας, με τίτλο «Les Journées Athéniennes», δηλαδή «Οι Ημέρες της Αθήνας» περιλαμβάνει έναν κύκλο διαλέξεων στις 27 και 28 Μαΐου στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς και πλήθος επισκέψεων σε σημεία ενδιαφέροντος, αρχαιολογικούς χώρους και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Εκ μέρους του ομίλου Le Figaro, ο διευθυντής σύνταξης, Alexis Brezet σημείωσε ότι ο εορτασμός της 10ης επετείου από τη δημιουργία του «Le Figaro Histoire» στην Αθήνα είναι «τεράστια χαρά». Όπως εξήγησε ο κ. Brezet, πρόκειται για ένα από τα «πολύτιμα εκδοτικά στολίδια» του ομίλου, το οποίο χαίρει «αδιαμφισβήτητης σημασίας και κύρους στο γαλλικό γίγνεσθαι», αλλά επίσης συγκεντρώνει ένα συμβούλιο με εξαιρετικά εκλεκτούς συμμετέχοντες.

«Για την Γαλλία, η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια πανέμορφη χώρα, ένας πολύ αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός και ένας οικονομικός εταίρος. Είναι, επιπλέον και πάνω από όλα, η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Brezet, προσθέτοντας: «Είναι τιμή για εμάς να γιορτάζουμε αυτή την επέτειο εδώ, πλαισιωμένοι από τους πιο πιστούς μας αναγνώστες και ενδυναμώνοντας τον δεσμό μας με την Ελλάδα, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα, η οποία δημιούργησε τον πολιτισμό της Ευρώπης και να διαπιστώσουμε την σύγκλισή μας στο παρόν, αλλά και να δούμε ξανά το κοινό μας μέλλον».

Ο διευθυντής σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας σημείωσε ότι, με την ανακοίνωση της διοργάνωσης των «Ημερών της Αθήνας», η συμμετοχή του κοινού ήταν άμεση και αυτό «αποδεικνύει ότι το αίσθημα φιλίας προς την Ελλάδα και ο φιλελληνισμός είναι ακόμα εξαιρετικά δυνατός σήμερα στη Γαλλία, όπως και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό της Ελλάδας είναι ακόμα πολύ ζωντανό στο πνεύμα των Γάλλων». Ευχαριστώντας τα στελέχη του Δήμου Αθηναίων για την συμβολή τους στην επιτυχία της διοργάνωσης, ανέφερε ότι η ελπίδα του ομίλου είναι η καθιέρωση «αυτού του ραντεβού ελληνογαλλικής φιλίας που ξεκίνησε» φέτος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν διαλέξεις για την καθιέρωση του πολιτεύματος της Δημοκρατίας στην Αθήνα, την συμμετοχή των φιλελλήνων Γάλλων στον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την εφεύρεση της φιλοσοφίας στην Αθήνα, καθώς και την ελληνική και δημόσια τέχνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024