Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης και Χέρτζοκ συζητήσαν για το «νέο ενεργειακό χάρτη» στη Μεσόγειο

Μητσοτάκης και Χέρτζοκ συζητήσαν για το «νέο ενεργειακό χάρτη» στη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζοκ, στο Νταβός, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στα ενεργειακά ζητήματα και τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ισραήλ εξέτασαν τη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων.

Σημειώνεται ότι το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό πρόεδρο γίνεται στον απόηχο της προσπάθειας αποκατάστασης και σύσφιξης των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ και μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ιερουσαλήμ όπου στις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ενισχυθεί και να διερυνθεί η συνεργασία Τουρκίας και Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού τομέα.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν θεωρεί ότι δεν θα υπερασπίζομαι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κάνει λάθος

Διαβάστε επίσης Νταβός: Εύσημα Λαγκάρντ σε Μητσοτάκη για την φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι κάνει λάθος αν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απαντώντας έτσι στην πρωτοφανή προσωπική επίθεση του Τούρκου προέδρου προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας.

»Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα «διεθνοποιήσω» ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θυμάμαι πως μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό κι έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορά μας και είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι δεν θέλει να μου μιλάει. Ίσως αλλάξει άποψη, αλλά ξανά, στο τέλος της ημέρας, σε μια πιο σοβαρή παρατήρηση, είμαστε γείτονες, πάντα πρέπει να συζητάμε και πρέπει να κρατήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά.

»Ποτέ δεν θα γίνουμε εμείς αυτοί που δεν μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει, ότι εγώ δεν πρόκειται να υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ότι δεν πρόκειται να δείξω στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν μια αναθεωρητική δύναμη, κάνει λάθος».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024