Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο - Βγάζει ερευνητικό πλοίο, προκαλεί με υπερπτήσεις

Ερντογάν: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο – Βγάζει ερευνητικό πλοίο, προκαλεί με υπερπτήσεις

Ο τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Σε μία άνευ προηγουμένη επικίνδυνη κλιμάκωση προχωρά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μετά την ακραία επίθεση προς τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα βγάζοντας ερευνητικό πλοίο στην «καρδιά» του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά.

Πρόκειται για μία ακόμη παράνομη και επιθετική ενέργεια από πλευράς Άγκυρας που δείχνει ότι ο Ερντογάν θα κινηθεί έτσι το επόμενο διάστημα, δοκιμάζοντας για μία ακόμη φορά τις αντοχές της Αθήνας η οποία αντιδρά με ψυχραιμία, δείχνοντας όμως παράλληλα της αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προχωρά άμεσα την διαδικασία για την απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ, μία εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,  είχε συνάντηση με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Διαβάστε επίσης: «Απογειώνεται» το σχέδιο θωράκιση της Κρήτης 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35 προσθέτοντας ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι

Ο τούρκος πρόεδρος για μία ακόμη φορά προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τόσο με την ακραία ρητορική του όσο και με τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε χθες παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Το πεδίο της έντασης, δε, δεν περιορίζεται στα ελληνικά νερά, καθώς αυξάνονται και οι πιέσεις στον Έβρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει ίσως -όπως όλα δείχνουν- νέα μεταναστευτική κρίση.

Επίσης, τα τελευταία 24ωρα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν μέσω τα παράλια της Τουρκίας να φτάσουν σε ελληνικά νησιά.

Ψύχραιμη απάντηση από την Αθήνα

Στην Αθήνα μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές κινήσεις της Τουρκίας που θα δημιουργήσουν ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, με τη ρητορική του τούρκου προέδρου να θυμίζει πληγωμένο θηρίο μετά την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, η οποία παρακολουθεί με προσοχή την κλιμάκωση της έντασης. Μπορεί από το ελληνικό στρατόπεδο να μην θέλουν να μπουν σε γαϊτανάκι δηλώσεων με τη τουρκική πλευρά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν γίνεται συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, υπό τον φόβο «θερμού» καλοκαιριού.

Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν ως συνέχεια κλιμάκωσης των προκλήσεων από τουρκικά μαχητικά -τελευταίως με πτήσεις μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη- ενώ είχε προηγηθεί μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά και… έπεται -όπως τουλάχιστον έχει προαναγγελθεί- έξοδος τουρκικού ερευνητικού στην καρδιά του Αιγαίου. Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν οι όλο και αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα προσφυγικές ροές, εξέλιξη που έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην Αθήνα που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες προηγούμενων ετών.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024