Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης τρανς

Λίλι Έλμπε: Η αληθινή ιστορία της πρώτης τρανς

Η ιστορία της Λίλι Έλμπε που ταρακούνησε τη συντηρητική Ευρώπη

Η ταινία «The Danish Girl», που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας αποσπώντας τελικά, το Βραβείο Queer Χρυσός Λέοντας, αφηγείται την αληθινή ιστορία της Λίλι Έλμπε.

Τη ζωή της Λίλι Έλμπε, της πρώτης τρανσέξουαλ με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού φύλου το 1930.

Η Λίλι Έλμπε γεννήθηκε ως Έιναρ Μόγκενς Βέγκενερ και σε ηλικία 22 χρονών παντρεύτηκε τη 19χρονη Γκέρντα Γκότλιμπ -οι δυο τους έγιναν γνωστοί ζωγράφοι, ο Έιναρ ζωγράφος τοπίων, η Γκέρντα πορτρετίστα που συνεργαζόταν και με τα περιοδικά Vogue και La Vie Parisienne.

Ξεκίνησε να φορά γυναικεία ρούχα όταν μία μέρα αντικατέστησε ένα μοντέλο που θα πήγαινε να ποζάρει στη Γκέρντα, αλλά δεν εμφανίστηκε και εκείνη έπρεπε οπωσδήποτε να προχωρήσει τη δουλειά της.

Από γράμματα και σημειώσεις που κρατούσε και είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ανδρας μέσα σε Γυναίκα», η «Λίλι» ήταν επιπόλαιη, απερίσκεπτη, επιφανειακή. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 1930 είχε γίνει πολύ «δυνατή» για να συνεχίσει να την «αγνοεί».

Για να αποφύγουν το σκάνδαλο, Λίλι και Γκέρντα είχαν ήδη εγκατασταθεί στο Παρίσι. Τους μήνες που ακολούθησαν η Γκέρντα τη σύστηνε στους κοσμικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας ως «Λίλι, αδελφή του Εϊναρ».

Όμως, η Λίλι είναι ταυτοχρόνως ευτυχής και δυστυχής. Και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του τον Μάιο του 1930, μετά από έναν χρόνο μαρτυρίου.

Η αιτία της δυστυχίας της ήταν απλή: Ήταν σίγουρος ότι ήταν γυναίκα που είχε γεννηθεί σε λάθος σώμα.

Αλλά δεν διέπραξε αυτοκτονία. Απευθύνθηκε σε γιατρούς ελπίζοντας ότι θα μπορέσει με μία σειρά (πρωτοποριακών για την εποχή) χειρουργικών επεμβάσεων να επαναπροσδιορίσει το φύλο της.

Όμως, τον Σεπτέμβριο του 1931, η Λίλι πέθανε. Αιτία ήταν η τελευταία, τολμηρή επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί -μεταμόσχευση μήτρας- η σοβαρότητα και η ιδιαιτερότητα της οποίας υποτιμήθηκαν από τον χειρουργό.

Ήταν 47 χρονών και ελάχιστα είναι γνωστά για τις επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε.

Πριν φύγει από τη ζωή η Λίλι πρόλαβε να ζήσει τον έρωτα με έναν άνδρα, τον έμπορο έργων τέχνης Claude Lejeune.

Την περίοδο που άρχισε τις επεμβάσεις, οι άνδρες φίλοι της διέκοψαν κάθε επικοινωνία μαζί της, ενώ η ίδια εγκατέλειψε τη ζωγραφική θεωρώντας την μέρος της ζωής της ως Εϊναρ.

Η ζωή της Λίλι κράτησε μόλις 14 μήνες. Αλλά όπως έγραφε «Μπορεί κάποιος να πει ότι 14 μήνες δεν είναι πολλοί, αλλά για μένα ήταν μία πλήρης και ευτυχισμένη ανθρώπινη ζωή…»

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024