Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική φυγή εργατών γης από την Ελλάδα

Μαζική φυγή εργατών γης από την Ελλάδα

Ορατός ο κίνδυνος αγρανάπαυσης αλλά και ελλείψεων, λένε εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων

Την τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπογραμμίζουν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, κάνοντας λόγο για αναγκαστική αγρανάπαυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που εμφανίστηκε προ τριετίας, πλέον λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μιχάλης Βιαννιτάκης, τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια πολύ έντονη και μαζική φυγή αλλοδαπών εργατών προς άλλες χώρες, με αποτέλεσμα, ενώ στην Ιεράπετρα απασχολούνταν 8.000-10.000 εργάτες, σήμερα να έχουν μείνει μόνο 1.500.

Το φλέγον ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος απόψε, με έκτακτη γενική συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, όπου θα συμμετέχουν αγρότες της περιοχής, βουλευτές του Ν. Λασιθίου και αιρετοί από τον Δήμο και την Περιφέρεια, με στόχο να ασκηθεί πίεση στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση αυτού του δύσκολου γρίφου.

«Στην Ελλάδα για να μπορέσει ένας οικονομικός μετανάστης να κινηθεί ελεύθερα χρειάζεται να παρέλθουν επτά έτη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία ολοκληρώνει την αντίστοιχη διαδικασία σε τρία χρόνια. Αρα, η κύρια παράμετρος του προβλήματος είναι αυτή. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι εργάτες φεύγουν, ενώ ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι 35-40 ευρώ το 8ωρο και ενώ δεν υπάρχει εργαζόμενος με κάτω από 1.100-1.200 τον μήνα», αναφέρει ο Μ. Βιαννιτάκης για την Ιεράπετρα, όπου το κατεξοχήν αγροτικό προϊόν είναι τα κηπευτικά εκτός εποχής – ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές -, τα οποία εξάγονται και σε Γερμανία, Αγγλία και βαλκανικές χώρες.

«Η Ιεράπετρα διαθέτει το 55% των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα. Από Ιανουάριο έως Μάιο, η Κρήτη καλύπτει το 60%-70% της εγχώριας κατανάλωσης. Η κυβέρνηση έχει πει ότι θα διαθέσει 25.000 νέες θέσεις για οικονομικούς μετανάστες σε όλη την Ελλάδα. Ομως η Κρήτη, μόνο για τα 12.000 στρέμματα ντομάτας, χρειάζεται 25.000 άτομα. Για το Λασίθι, οι διαθέσιμες εγκεκριμένες θέσεις για δύο έτη είναι 350 κι έχουν ήδη καλυφθεί, όταν η Ιεράπετρα μόνο έχει ανάγκη για 5.000 εργατικά χέρια τουλάχιστον».

Η βόρεια Ελλάδα

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και η Βόρεια Ελλάδα – με τις παραδοσιακές καλλιέργειες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια και κεράσια -, όπου, ενώ οι αγροτικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, οι εργάτες γης που αναμένονται από την Αλβανία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους και ένα μέρος τους έχει ήδη βρει δουλειά αλλού.

«Συνήθως χρειαζόμαστε κάθε χρόνο γύρω στους 3.500 εργάτες. Καλυπτόμαστε από την Αλβανία. Το αν θα έρθουν φέτος δεν το γνωρίζουμε διότι ένας αριθμός έχει ήδη δηλώσει στους προηγούμενους εργοδότες ότι έχει φύγει για Ιταλία, Γερμανία», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας, συμπληρώνοντας:

«Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα στη συγκομιδή. Στην Πέλλα, όπου χρειάζονται 10.000 εργάτες για τα κεράσια, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τώρα κοιτάμε να φέρουμε από τη Ν. Ελλάδα Πακιστανούς, Αφγανούς και Μπανγκλαντεσιανούς και δεν αποκλείεται να φέρουμε ένα μέρος εργατών και εργατριών από Ουκρανία ή ουκρανούς πρόσφυγες από Πολωνία, Ρουμανία».

Κίνδυνος ελλείψεων

Σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την πολιτεία που να ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση, όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης, η αγρανάπαυση είναι μονόδρομος.

«Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, θα ακολουθήσει αναγκαστική αγρανάπαυση σε καλλιέργειες, δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα, θα αυξηθούν οι εισαγωγές, θα μειωθούν οι εξαγωγές, ενώ θα ανέβουν οι τιμές στα υπάρχοντα προϊόντα. Ηδη πολλά θερμοκήπια έχουν δοθεί προς ενοικίαση, αλλά χωρίς εργατικά χέρια ποιος θα τα νοικιάσει; Από έλληνες εργάτες έχουμε κάνει προσπάθειες με τον τοπικό ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει ανταπόκριση. Στο τέλος της αποψινής συνεδρίασης, θα τεθεί το ερώτημα τι διαθέσεις υπάρχουν στον κλάδο για πιο δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Χωρίς εργάτες, πάντως, μέλλον δεν υπάρχει».

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024