Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Άλλοι 48 στρατιώτες θα περάσουν από δίκες για εγκλήματα πολέμου

Ουκρανία: Άλλοι 48 στρατιώτες θα περάσουν από δίκες για εγκλήματα πολέμου

Τι ανακοίνωσε η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, γενική εισαγγελέας στην Ουκρανία.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 13.000 υποθέσεις ρωσικών φερόμενων εγκλημάτων πολέμου που εξετάζονταν από τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι 48 ακόμη Ρώσοι στρατιώτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με δίκες για εγκλήματα πολέμου, αφού δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε τον Βαντίμ Σισιμαρίν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 62χρονου άοπλου πολίτη Ολεξάντρ Σελίποφ.

Η Βενεντίκτοβα δήλωσε: «Έχουμε ήδη κινήσει σχεδόν 13.000 υποθέσεις που σχετίζονται μόνο με εγκλήματα πολέμου. Σε αυτή την κατηγορία, αναφέρθηκαν υποψίες για 49 άτομα, τα οποία αρχίσαμε να διώκουμε για εγκλήματα πολέμου».

Κατάλογος με 600 υπόπτους

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έναν κατάλογο με περίπου 600 υπόπτους που πιστεύεται ότι συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου, είπε, ενώ δύο υποθέσεις που αφορούν τρία άτομα βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια.

Η Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η κλίμακα των καταγγελιών κατά της Ρωσίας υποδηλώνει μια συστημική ανοχή ή ενθάρρυνση εγκλημάτων πολέμου κατά των Ουκρανών, προσθέτοντας:

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική στρατιωτική και πολιτική ελίτ έχει επανέλθει άνευ όρων στην κτηνώδη πολεμική τακτική της βίας. Οι άμαχοι πληθυσμοί και οι μη στρατιωτικοί στόχοι – συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και των κατοικιών – αποτελούν διεθνώς στόχους με εκτεταμένο και συστηματικό τρόπο.

Η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι οι παραβιάσεις των ρωσικών δυνάμεων που κατέγραψε η ομάδα της ισοδυναμούν με «απερίγραπτη σκόπιμη σκληρότητα και βία κατά των αμάχων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε εδάφη που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, τα οποία ουσιαστικά μετατράπηκαν σε σφαγείο».

Είπε, τέλος, ότι 4.600 άμαχοι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων 232 παιδιών, αλλά προειδοποίησε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024