Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξενογιαννακοπούλου: Αντισυνταγματική διάταξη η fast track απόρριψη συντάξεων

Ξενογιαννακοπούλου: Αντισυνταγματική διάταξη η fast track απόρριψη συντάξεων

Για ακόμη ένα πλήγμα σε βάρος των συνταξιούχων κάνει λόγο ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ

Να αποσύρει την «αντισυνταγματική διάταξη» που «προβλέπει τις fast track απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης», ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Παραβιάζεται το άρθρο 20 του Συντάγματος

Σε δήλωσή της σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου για την «Επιτάχυνση επεξεργασίας αιτήσεων συνταξιοδότησης» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ότι η εν λόγω διάταξη αποτελεί «ένα ακόμη πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους».

Ειδικότερα, η τομεάρχης Εργασίας αναφέρει ότι «ο κ. Χατζηδάκης, μπροστά στην αποτυχία αντιμετώπισης των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, θέσπισε την «fast track» διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, μεταθέτοντας έτσι όλη την ευθύνη στους ασφαλισμένους/συνταξιούχους ως προς τα στοιχεία που δηλώνουν, με τον μεγάλο κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, να τους ζητηθούν στο μέλλον πίσω τα χρήματα».

Διαβάστε επίσης Βουλή: Τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συνάξεων

Τώρα, συνεχίζει η κα Ξενογιαννακοπούλου, ο υπουργός «προχωρά στη θέσπιση διάταξης που προβλέπει τις «fast track» απορρίψεις συντάξεων, καταργώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης των ασφαλισμένων/συνταξιούχων σε περιπτώσεις δυσμενούς απόφασης της αρμόδιας διοίκησης. Επικαλείται προσχηματικά λόγους επίσπευσης της διαδικασίας, που όμως τελικά θα αποβεί εις βάρος των ασφαλισμένων/συνταξιούχων».

Κατόπιν αυτών υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη διάταξη «παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος όσον αφορά το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης πριν την έκδοση δυσμενούς ατομικής διοικητικής πράξης».

Ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη ακρόασης

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «στη νέα διαδικασία των «fast track» συντάξεων η ανάγκη της προηγούμενης ακρόασης είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η διοίκηση δεν έχει το ασφαλιστικό ιστορικό για να εκδώσει την πράξη με ασφάλεια». Προσθέτει δε ότι «ο προβλεπόμενος μεταγενέστερος έλεγχος θα προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα του διοικούμενου, αφού μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, πολύ περισσότερο που οι συνταξιούχοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερώνονται με ασφάλεια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024