Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων - Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Αποδεσμεύεται η αστυνομία από την επίδοση δικαστικών εγγράφων – Ψηφιοποιούνται οι διαδικασίες

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της ΕΛ.ΑΣ από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων

Την Τετάρτη εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, επέρχονται τροποποιήσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.) και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.), με σκοπό την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και της πολιτικής δίκης. Ειδικότερα:

-Καθιερώνεται η διενέργεια επιδόσεων στους ενδιαφερόμενους (διαδίκους, μάρτυρες, κατηγορούμενους) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Συγκεκριμένα, η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα συντελείται με την ηλεκτρονική αποστολή εγγράφων στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι καταχωρημένη σε φορείς του δημόσιου τομέα ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ενδιαφερόμενου.

-Επιτρέπεται η διενέργεια φυσικής επίδοσης μόνο για συγκεκριμένους λόγους (αδυναμία επίδοσης με ηλεκτρονικά μέσα, ηλικία κατηγορουμένου άνω των εβδομήντα ετών κ.λπ.), ενώ εισάγεται εξαίρεση από τον κανόνα ηλεκτρονικής επίδοσης για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και για τους κρατούμενους σε καταστήματα κράτησης.

-Καταργείται η αρμοδιότητα των οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. και της δασοφυλακής για τη διενέργεια επιδόσεων.

Παράλληλα, ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως:

-Παρέχεται η δυνατότητα και στους ο.τ.α. α’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών να επιχορηγούν, σε είδος ή υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας [..] για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών τους.

-Διαφοροποιείται το ελάχιστο απαιτούμενο ανάστημα μεταξύ ανδρών και γυναικών υποψηφίων, για την κατάταξη προσωπικού της πρώην δημοτικής αστυνομίας στην κατηγορία των ειδικών φρουρών, το οποίο για τις γυναίκες είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.), αντί 1,70 μ. που ισχύει.

-Αποδεσμεύονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας από τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων από το πρωτότυπο ή το ακριβές αντίγραφο εγγράφου, καταργούμενων, παράλληλα, των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

-Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με την άσκηση κοινοβουλευτικής εποπτείας και ελέγχου από τη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024