Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Να μην εμποδίσει ο Ερντογάν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας

Bloomberg: Να μην εμποδίσει ο Ερντογάν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

«Απειλώντας πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ καλεί τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές, τόσο ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, όσο και την πρόθεσή τους να επιβάλουν κυρώσεις εάν συνεχιστεί.

Η φαινομενική αντίρρηση του Ερντογάν για τη συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων της – μελών του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι οι κανόνες της Συμμαχίας απαιτούν ομοφωνία στην έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει «οπορτουνιστή» τον Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του πως θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ερντογάν επιμένει, όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.

«Επαναλαμβανόμενος τραμπουκισμός»

Δεν είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το Bloomberg, που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συρο-κουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποχώρησε τότε και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να υποταχθεί στον επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και την Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντίμιρ Πούτιν, η Συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζει ολοένα και συχνότερες κρίσεις, στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

«Να μειωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.

Ο Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν, εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και την Σουηδία.

«Μέχρι ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας».

Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ.

Ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από πλευράς Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στο λαό του. Από την άλλη, οι κακές επιδόσεις της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, παρά με τον Πούτιν.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της Συμμαχίας δεν πρέπει να είναι όμηρος ενός επαναλαμβανόμενου παραβάτη.

Ήρθε η για αποτελέσματα, καταλήγει το Bloomberg.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024