Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαλκάνια: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Βαλκάνια: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Τη σύγκληση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ζητά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας προκειμένου να εξεταστεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται έντονες πιέσεις για το θέμα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από BTA) να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSCC) για να εξεταστεί η κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ

Είπε επίσης ότι η βουλγαρική θέση θα συζητηθεί από το συμβούλιο του (κυβερνητικού) συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να αλλάξει τη θέση της για τη Βόρεια Μακεδονία και να εγκρίνει το ενταξιακό διαπραγματευτικό της πλαίσιο με την ΕΕ τον Ιούνιο.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα – BSP και το «Υπάρχει τέτοιος λαός» υποπτεύονται ότι ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ θέλει να αλλάξει τη θέση της Βουλγαρίας, αλλά λέει ότι η πολιτική έναντι της Βόρειας Μακεδονίας θα αποφασιστεί από το κοινοβούλιο και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Πέτκοφ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία τους ανέφερε ότι «η βουλγαρική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα χωρίς ευρεία εθνική συναίνεση και συμφωνία του συνασπισμού».

«Ολα τα κόμματα, όλες οι υπηρεσίες και η προεδρία θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή η έκθεση θα συζητηθεί στο τακτικό συμβούλιο του συνασπισμού την επόμενη εβδομάδα», τόνισε.

Οι κόκκινες γραμμές

«Μόνο η Εθνοσυνέλευση έχει την τελική νόμιμη εντολή για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, και αυτό πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε ολόκληρη τη βουλγαρική κοινωνία και στους εταίρους μας στο εξωτερικό», κατέληξε ο Πέτκοφ.

Ο Ράντεφ είχε συγκαλέσει τελευταία το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιανουάριο, οπότε και επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές προς τα Σκόπια.

«Ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις μόνος του για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας. Ολα υπόκεινται σε συζήτηση πρώτα στο συμβούλιο συνασπισμού και μετά στο κοινοβούλιο», δήλωσε νωρίτερα χθες Παρασκευή ο Κίριλ Πέτκοφ.

Πηγή: mediapool.bg, echedoros-a.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024