Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Β. Μακεδονία: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή και σενάριο την επέκταση του πολέμου

Β. Μακεδονία: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή και σενάριο την επέκταση του πολέμου

Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση-πρόβα πολέμου «Swift Response 22» του ΝΑΤΟ, η οποία διεξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, με σενάριο την επέκταση του πολέμου της Ουκρανίας στα Βαλκάνια και την ταχεία αντίδραση των δυτικών χωρών.

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση-πρόβα πολέμου στην οποία συμμετέχουν περίπου 4.600 στρατιωτικοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βρίσκεται σε εξέλιξη από προχθές Πέμπτη (12 Μαΐου) στην περιοχή Κρίβολακ της Βόρειας Μακεδονίας και έχει στόχο να προετοιμάσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η ουκρανική κρίση επεκταθεί στα Βαλκάνια ή στην Ανατολική Ευρώπη (φωτογραφία, επάνω, από nato.int).

Αλματα αλεξιπτωτιστών

Η άσκηση με την ονομασία «Swift Response 22» ξεκίνησε με άλματα αλεξιπτωτιστών του ενισχυμένου τάγματος από την 173η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών των ΗΠΑ, στο κέντρο εκπαίδευσης Κρίβολακ.

Εκτός από τους αμερικανούς στρατιωτικούς, παίρνουν μέρος και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Ελλάδας.

«Η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία είναι έντονη και δεν υπάρχουν πλέον πολιτικοί ευφημισμοί στις εξηγήσεις για τα σενάρια των ασκήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που χρειαστεί να εμπλακεί στα Βαλκάνια ή την ανατολική Ευρώπη», αναφέρει η σερβική ιστοσελίδα balkansec.net.

Προβλέπεται η εμπλοκή 45 αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Εως και 1.800 αλεξιπτωτιστές θα αποτελέσουν μέρος των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης και απάντησης στη κρίση.

Εφτασαν από το Μέριλαντ

Στη διάρκεια της άσκησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου, σχεδιάζονται περισσότερα από 700 άλματα με αλεξίπτωτο από αμερικανικά αεροπλάνα C-130J Hercules, τα οποία θα υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη για προστασία από τα εχθρικά μαχητικά.

Η ιστοσελίδα προσθέτει ότι ο κεντρικός χώρος της άσκησης είναι το εκπαιδευτικό κέντρο Κρίβολακ, το οποίο έχει οργανωθεί για εκπαίδευση σε συνθήκες πολέμου.

Μαχητικά αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας A-10C ταξίδεψαν από την 104η Μοίρα Μάχης της Εθνικής Φρουράς του Μέριλαντ για τους σκοπούς της άσκησης κα θα σταθμεύσουν προσωρινά στο αεροδρόμιο της Οχρίδας.

Στο αεροδρόμιο Πέτροβετς έφτασαν ελικόπτερα Chinook και Black Hawk από τις ΗΠΑ καθώς και Apache από τη Μεγάλη Βρετανία.

Μέρος διεθνούς άσκησης

Η «Swift Response 22» στα Βαλκάνια αποτελεί μέρος ευρύτερης διεθνούς άσκησης με την ίδια ονομασία αυτή την άνοιξη στις περιοχές της Αρκτικής και της Βαλτικής. Συνολικά, συμμετέχουν 9.000 στρατιωτικοί.

Μία από τις δραστηριότητες που απευθύνονται στο κοινό ήταν η αεροπορική επίδειξη των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου στο αεροδρόμιο Στένκοβετς.

Πηγή: balkansec.net, echedoros-a.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024