Ο Ερντογάν ξεκινά τα παζάρια για Σουηδία και Φινλανδία – Συνομιλία με Στόλτενμπεργκ
Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ότι θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει τηλεφωνικά το Σάββατο με τον επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Συνομίλησα σήμερα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό (Μαρκ Ρούτε). Αξιωματούχοι από Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία ζήτησαν επίσης μια συνάντηση (που προβλέπεται να διεξαχθεί) αύριο (Σάββατο). Και στη συνέχεια θα μιλήσουμε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ» είπε.
«Ακολουθούμε τη διπλωματία μέσω τηλεφώνου» είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
Επιμένει στο «όχι»
Εντούτοις, επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες». «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ» στη Σουηδία και τη Φινλανδία, δήλωσε.
Ο τούρκος πρόεδρος κατηγορεί αυτές τις χώρες ότι υποστηρίζουν την κουρδική «τρομοκρατική» οργάνωση PKK ( (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται επίσης «τρομοκρατική» οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ, και το YPG.
Το YPG (συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού) είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Τουρκία θεωρεί αυτή τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.

- Διαβάστε επίσης: Τι θέλει να κερδίσει η Τουρκία για να επιτρέψει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας το ΝΑΤΟ
Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ θέλει να απαντήσει στις «ανησυχίες» της Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί μια «συμφωνία για να προχωρήσουμε μπροστά», και ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο τόνισε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει», δηλώνοντας ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της».
«Οι δυτικοί θεωρούν το PKK τρομοκρατικό, αλλά γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με το YPG; Και αυτή είναι τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν επικρίνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά μέλη του PKK, την απέλαση 30 από τα οποία ζητεί η Τουρκία από τη Στοκχόλμη χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.
Εκτός από το ζήτημα των «τρομοκρατών», η Τουρκία κατηγορεί επίσης τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων στη χώρα από το 2019, ως αντίποινα για την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.
Οι δύο χώρες είχαν αναφερθεί στις αρχές της εβδομάδας στο ενδεχόμενο αποστολής διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Άγκυρα, όμως ο Ερντογάν τους απέτρεψε από το να επιχειρήσουν το ταξίδι.
«Θα έρθουν για να μας πείσουν; Ας μην κάνουν τον κόπο!» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442