Βελιγράδι: Λειτουργία συμφιλίωσης της Σερβικής με την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας
Λειτουργία συμφιλίωσης θα τελεστεί μεταξύ της Σερβικής Εκκλησίας και της Αριχεπισκοπής της Αχρίδας μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας να αποδεχτεί το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα της ότι στις 19 Μαΐου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, ο σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφανος, θα τελέσουν συμφιλιωτική λειτουργία, «η οποία θα καθιερώσει λειτουργική και κανονική κοινωνία των δύο αδελφών εκκλησιών με απόφαση της Συνέλευσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από makfax.com.mk).
Από όλους τους ιεράρχες
Η λειτουργία, όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, και θα τελεστεί από όλους τους ιεράρχες και των δύο εκκλησιών.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Πατριάρχης Πορφύριος κάλεσε τους πιστούς να παραστούν στην αρχιερατική λειτουργία.
Ετσι, μετά το σχίσμα δεκαετιών, που οδήγησε στον μονομερή διαχωρισμό της εκκλησίας της «Μακεδονίας» από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1967, θα τελεστεί η πρώτη λατρευτική λειτουργία, με συμβολικό αδελφικό εναγκαλισμό εκκλησιαστικών ιεραρχών και επισκόπων, γράφει η σερβική ιστοσελίδα blic.rs.
Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας ανακοίνωσε προχθές ότι αποδέχεται το καθεστώς της ευρύτερης δυνατής αυτονομίας για την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή της πλήρους εσωτερικής ανεξαρτησίας που της παραχωρήθηκε το 1959.
Πηγή: makfax.com.mk, blic.rs, echedoros-a.gr
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442