Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Καννών: Πρεμιέρα με πολλά ζόμπι και έναν Φοίνικα

Φεστιβάλ Καννών: Πρεμιέρα με πολλά ζόμπι και έναν Φοίνικα

Με τη βράβευση του ηθοποιού Φόρεστ Γουίτακερ για την κινηματογραφική προσφορά του και την προβολή της ταινίας «Coupez!» του Μισέλ Χαζαναβίσιους σήκωσε αυλαία το 75ο Φεστιβάλ των Καννών.

Ενα από τα μεγαλύτερα βήματα της καριέρας του Φόρεστ Γουίτακερ είναι η ταινία «Bird» του Κλιντ Ιστγουντ, άμεσα συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ των Καννών καθότι σε αυτό έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της.

Στο «Bird» ο Γουίτακερ υποδύθηκε – και ήταν πράγματι καταπληκτικός – τον θρυλικό και αυτοκαταστροφικό τζάζμαν Τσάρλι – Μπερντ – Πάρκερ που πέθανε νεότατος το 1955 και σε ηλικία 35 ετών αφήνοντας πίσω του τεράστιο μουσικό έργο. Το «Bird» είναι επίσης η ταινία, στην οποία ο Γουίτακερ, ήδη γνωστός από δεύτερους ρόλους («Πλατούν», «Καλημέρα Βιετνάμ», «Το χρώμα του χρήματος» κ.ά.) κράτησε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο  Φεστιβάλ των Καννών του 1988 και σε ηλικία 27 ετών, ο ηθοποιός κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, την πρώτη τόσο μεγάλη του διάκριση, 19 χρόνια πριν του δοθεί τo Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για τον «Τελευταίο βασιλιά της Σκωτίας». Και τώρα το Φεστιβάλ του απένειμε έναν ειδικό Χρυσό Φοίνικα για την κινηματογραφική προσφορά του. «Το 1988 ήμουν απλώς ένα παιδί, ένα ιδεαλιστικό παιδί που προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του ως καλλιτέχνης» είπε ο Γουίτακερ μιλώντας στους δημοσιογράφους για το «σώμα» του έργου του. «Και αυτό το Φεστιβάλ με αγκάλιασε, με αναγνώρισε και μου έδειξε τον σεβασμό που τόσο πολύ χρειαζόμουν. Θα το τιμώ πάντα».

Φέτος, ο Γουίτακερ εμφανίζεται στο Φεστιβάλ και ως παραγωγός της ταινίας «For the sake of peace» («Για χάρη της ειρήνης») των Κριστόφ Καστάν, Τομά Σαμετέν που προβάλλεται εκτός διαγωνισμού.

«Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις έναν καλλιτέχνη με έντονο χάρισμα και φωτεινή παρουσία», δήλωσε από την πλευρά του ο Tιερί Φρεμό, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών.

«Η φιλμογραφία του είναι ταυτόχρονα εκθαμβωτική και ολοκληρωμένη. Παρατηρείς επίσης τις πεποιθήσεις του ως αμερικανού πολίτη και την προσοχή που τραβάει στη νέα γενιά. Μέσω της πίστης του σε έναν καλύτερο κόσμο και της δέσμευσής του, συμβάλλει στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Σπάνιοι είναι οι καλλιτέχνες που φτάνουν σε μια τόσο όμορφη ισορροπία και ο Φόρεστ το πέτυχε δίνοντας το παράδειγμα».

Ζόμπι με… παρασκήνιο

Πριν από 11 χρόνια στη διοργάνωση του 2011, ο Μισέλ Χαζαναβίσιους ήταν ένα από τα πρόσωπα του Φεστιβάλ των Καννών χάρη στο «The artist», που μαζί με πολλά άλλα ήταν ένας προσωπικός φόρος τιμής του πρώτου προς τον βωβό κινηματογράφο.

Φέτος, με μια άλλη εντελώς διαφορετική ταινία, το «Coupez», ο Χαζαναβίσιους κάνει το ίδιο προς ένα άλλο κινηματογραφικό είδος και ταυτόχρονα σηκώνει την αυλαία του Φεστιβάλ. Γιατί το «Coupez» στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ρομάν Ντουρίς και Μπερενίς Μπεζό είναι ένα «καθαρόαιμο» zombie movie με αρκετό black χιούμορ, στο ύφος της ταινίας «Οι νεκροί δεν πεθαίνουν» του Τζιμ Τζάρμους που επίσης είχε επιλεγεί ως ταινία έναρξης της ίδιας διοργάνωσης του 2019.

Η ταινία του Χαζαναβίσιους έχει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο: αρχικώς, ονομαζόταν «Z (comme Z)» [«Z, (όπως το Z)»], ως φόρος τιμής στο είδος που εκπροσωπεί. Δεδομένου όμως ότι το γράμμα Ζ έχει αποκτήσει πολεμική σημασία με τον επιθετικό πόλεμο που διεξάγεται κατά της Ουκρανίας από τη ρωσική κυβέρνηση, η ταινία, προς αποφυγή συγχύσεως ή ασάφειας, μετονομάστηκε στα γαλλικά «Coupez!» (Κόψτε!) με διεθνή τίτλο το «Final Cut».

Στην επίσημη ανακοίνωση που έγινε επί του θέματος της αλλαγής τίτλου, αναφέρεται ότι «με αυτή την επιλογή, ο σκηνοθέτης, οι παραγωγοί, ο διανομέας της ταινίας, το Φεστιβάλ των Καννών και κατ’ επέκταση όλος ο γαλλικός κινηματογράφος, σηματοδοτούν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό που υποφέρει και επαναβεβαιώνουν με δύναμη την αντίθεσή τους στην εισβολή στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό».

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024