Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Μία νέα υποπαραλλαγή κυκλοφορεί ανάμεσά μας - Με όχι καλή φήμη

Κοροναϊός: Μία νέα υποπαραλλαγή κυκλοφορεί ανάμεσά μας – Με όχι καλή φήμη

Αυτό όμως για το οποίο κανείς δεν είναι σίγουρος, είναι με ποιο πρόσωπο του ιού θα έρθουμε αντιμέτωποι και αν η νέα παραλλαγή που θα έχει ζυμωθεί μέχρι τότε, θα έχει αποκτήσει ανοσία στην ανοσία της αναμνηστικής δόσης.

Πριν ακόμη φθάσει η 1η Ιουνίου, όπου η χρήση της μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία ή τα αστικά λεωφορεία, μία νέα υποπαραλλαγή της Ομικρον καταγράφτηκε στην Ελλάδα.

Είναι η λεγόμενη υποπαραλλαγή ΒΑ.5 και ανιχνεύτηκιε στην Ηπειρο. Νωρίτερα είχε καταγραφεί στην Αμερική και την Αφρική, και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με αυτήν δεν είχε ταξιδέψει εκτός Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ.

Ελάχιστη σημασία

Πλέον, στον τρίτο χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, ελάχιστη σημασία έχει αν κάποιος ταξιδεύει και κινδυνεύει να επιμολυνθεί και να φέρει πίσω στη χώρα του κάποια καινούργια μετάλλαξη του ιού.

Η εξάπλωση είναι ταχύτατη καθώς ο κόσμος είναι ενιαίος. Ετσι, η εξασθένηση των λεγόμενων σκληρών δεικτών στη χώρα μας συμβαίνει ταυτόχρονα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εμβολίασαν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους.

Ομως η έλευση της νέας υποπαραλλαγής, όσο κι αν ήταν αναμενόμενη, δεν παύει να ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς συνοδεύεται από την φήμη ότι είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Επικίνδυνη καμπή

Εφόσον αυτό αποδειχτεί, εν μέσω καλοκαιριού, όπου κάθε μέτρο προστασίας έχει ουσιαστικά καταργηθεί και η έλευση τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου ενθαρρύνεται για να τονωθούν τα οικονομικά έσοδα, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, έχει γίνει πολλές φορές κοινωνός της άποψης των επιστημόνων ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί τα πράγματα να δυσκολέψουν επειδή θα επανακάμψει ο ιός. Εξίσου πολλές φορές το έχει πει δημοσίως.

Αυτό όμως για το οποίο κανείς δεν είναι σίγουρος, είναι με ποιο πρόσωπο του ιού θα έρθουμε αντιμέτωποι και αν η νέα παραλλαγή που θα έχει ζυμωθεί μέχρι τότε, θα έχει αποκτήσει ανοσία στην ανοσία της αναμνηστικής δόσης.

Οι μεταλλάξεις

Παντού στον κόσμο, έχει γίνει συνείδηση ότι δεν διαφαίνεται στο προσεχές μέλλον να εξαλειφθούν οι μεταλλάξεις του ιού.

Πολλοί έχουν απωθήσει στη μνήμη τους τις στιγμές της καραντίνας και έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι αν κολλήσουν, έχοντας κάνει τρεις δόσεις, θα περάσουν τη νόσο με λίγο πυρετό, και μετά θα συνεχίσουν μια κανονική ζωή χωρίς τον ασφυκτικό καταναγκασμό της μάσκας και της τήρησης αποστάσεων από άλλους ανθρώπους.

Η υποψία

Στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, ακόμη δεν είναι επαρκώς κατανοητός ο μηχανισμός παραγωγής μεταλλάξεων αλλά αντιθέτως αρχίζει τώρα να γίνονται κατανοητές οι βλάβες που αυτές προκαλούν μετά από καιρό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική, όπως θα δούμε παρακάτω.

Στο μεταξύ ο ΕΟΔΥ μας είπε την Πέμπτη ότι τόσο η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 που μας επισκέφθηκε αλλά και η ΒΑ.4, ανιχνεύθηκαν τον περασμένο μήνα στη Νότια Αφρική και ενοχοποιούνται για αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα , αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζονται με σοβαρότερη νόσο.

Προειδοποίηση για «νέο κύμα»

Πρόσφατη μελέτη, καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι BA.4 και BA.5 «έχουν τη δυναμική να οδηγήσουν σε νέο κύμα λοιμώξεων» καθώς έχουν αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία.

Ωστόσο η μελέτη εκτιμά ότι τα νέα στελέχη δεν φαίνεται  να προκαλούν σοβαρότερη νόσο και πως δεν αναμένεται μεγάλο πανδημικό κύμα προσεχώς.

Στην Ελλάδα επικρατεί πάντως αυτή την περίοδο η υποπαραλλαγή BA.2, η οποία ανιχνεύθηκε στο 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης το διάστημα 7 Απριλίου – 5 Μαΐου. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα το ποσοστό ήταν 79%, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Την Πέμπτη τα κρούσματα στην Ελλάδα πλησίασαν τις 4.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος. Και οι νεκροί τους 23, δηλαδή πάνω από 600 κάθε μήνα. Είναι αριθμός εφιαλτικός, ίσως όχι τόσο όσο οι μέρες εκείνες με τους 100 και πλέον, αλλά είναι εφιαλτικός.

Οσους η γρίπη

Σε ένα μήνα, κατά τον οποίο η πανδημία εξασθενεί, χάνονται τόσοι όσοι χάνονταν από τη γρίπη σε έξι χρόνια. Ομως το φετινό καλοκαίρι πρέπει να είναι διαφορετικό και θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα καθώς από 1η Ιουνίου μπαίνει οριστικό τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η επιστημονική κοινότητα επαναλαμβάνουν πως η άρση δεν είναι… υποχρεωτική, συνιστώντας σε ευάλωτα άτομα να εκτιμούν τον κίνδυνο, προφυλάσσοντας αναλόγως τον εαυτό τους.

Η μάσκα

Η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Αντιθέτως, παραμένει υποχρεωτική σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες δομές Υγείας. Αντίστοιχα, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της λόγω συγχρωτισμού.

Η κατάργηση του μέτρου έχει χρονική ισχύ έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα εξετάσει τα δεδομένα και συνεπακόλουθα θα εισηγηθεί τι πρέπει να εφαρμοστεί σε εκπαιδευτικές μονάδες και πλοία.

Και ενώ με αυτές τις τελευταίες λεπτομέρειες ο κόσμος αρχίζει να προγραμματίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές, οι γιατροί χτυπούν καμπανάκι για όσους νόσησαν τους περασμένους μήνες από τον ιό.

Ελεγχος καρδιάς

Η καρδιά, αυτό το τόσο ζωτικό όργανο, μπορεί να έχει πληγεί από τη νόσο. Και η βλάβη να φανεί αργότερα. Γι’ αυτό, απαραίτητος είναι ο καρδιολογικός έλεγχος ειδικά σε όσους νόσησαν βαριά, υπήρχαν σημεία καρδιαγγειακών επιπλοκών, αλλά και σε όσους αθλούνται συστηματικά, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Γεράσιμος Σιάσος.

Οι αναρρώσαντες από COVID-19 οφείλουν να επανέλθουν στο προ της λοίμωξης επίπεδο καθημερινής ζωής και δραστηριοτήτων και για να το επιτύχουν αυτό με ασφάλεια, οφείλουν σε αρκετές περιπτώσεις να προβούν σε καρδιολογικό έλεγχο για να αποφύγουν πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές, σημειώνει ο κ. Σιάσος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε ασθενείς μετά από COVID-19 κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια κάποιων βασικών και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πιο εξειδικευμένων εξετάσεων επί κλινικών ενδείξεων.

Οι προτεινόμενες εξετάσεις που δύναται να ζητηθούν μέσα στον 1ο μήνα της ανάρρωσης από COVID-19, αναλόγως κλινικής υποψίας είναι: Ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, δοκιμασία κόπωσης/ δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, υπερηχοκαρδιογράφημα, holter Ρυθμού, γενική αίματος, σάκχαρο και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ουρία, κρεατινίνη, D Dimers, Troponin I/T, NΤ-proBNP, hsCRP.

Διαβάστε επίσης: Σοβαρές πιέσεις και οικονομικές απώλειες από long covid στους εργαζομένους

Διαβάστε επίσης: Πανδημία: Ο κόσμος δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια νέα έστω κι αν είχαμε αυτή της Covid-19

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024