Οι θερμίδες παίζουν ρόλο στο βάρος. Εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού θα αυξηθεί και το σωματικό σας βάρος. Εάν τρώτε λιγότερο θα χάσετε κιλά.

Η φράση όμως «να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο» ακούγεται προσβλητική για τα άτομα που είναι υπέρβαρα.

Λες και το μόνο που έχει σημασία είναι το μέγεθος του σώματος, όχι η συνολική σωματική και συναισθηματική υγεία.

Για κάποιον που δέχεται αυτό το σχόλιο, μπορεί να σημαίνει τα εξής παρακάτω:

  • Δεν έχεις θέληση. Είσαι αδύναμος.
  • Δεν έχεις αρκετά κίνητρα για να κάνεις αλλαγές.
  • Είσαι τεμπέλης και λαίμαργος.

Όσο περισσότερο πιστεύουμε ότι το βάρος αφορά ανθρώπους που δεν θέλουν να κάνουν αυτές τις «εύκολες» επιλογές, τόσο περισσότερο τροφοδοτούμε τη βιομηχανία της δίαιτας, ενώ ταυτόχρονα υπονοούμε ότι οι παχύσαρκοι είναι απλώς κατεστραμμένοι και τεμπέληδες.

Όταν λέτε σε κάποιους να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο, κάνετε τις ακόλουθες υποθέσεις.

Υπόθεση #1: Το βάρος τους οφείλεται στο ότι τρώνε όλη μέρα

Σωματικά, το βάρος καθορίζεται από πολλά πράγματα, κυρίως από τη γενετική. Οι ορμόνες, οι μύες και η σύσταση του σώματος παίζουν επίσης ρόλο. Τα φάρμακα που λαμβάνει ένα άτομο μπορεί επίσης να είναι ένας τεράστιος παράγοντας για το βάρος κάποιου.

Υπόθεση #2: Η σωματική δραστηριότητα είναι η απάντηση στην αύξηση του βάρους

Υπάρχουν πολλοί δραστήριοι παχύσαρκοι άνθρωποι που ζουν υγιεινά και ευτυχισμένα. Το να κινείσαι περισσότερο, όσο ασαφές και αν ακούγεται, μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα, αλλά ένα κιλό μυϊκής μάζας καίει μόνο 4 περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα επισημαίνει πως όταν αυξάνουμε το επίπεδο δραστηριότητάς μας, το σώμα μας προσπαθεί να το αντισταθμίσει καίγοντας λιγότερες θερμίδες.

Υπόθεση #3: Όλοι πρέπει να βλέπουμε το φαγητό αποκλειστικά ως καύσιμο

Ενώ το να τρώτε λιγότερο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, το να πείτε σε κάποιον να μειώσει τις θερμίδες μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει ακολουθήσει μια περιοριστική δίαιτα. Αυτό όμως δεν λύνει πραγματικά τα προβλήματα ενός ατόμου σχετικά με το φαγητό.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι είναι υπέρβαροι όχι επειδή αγαπούν το φαγητό, αλλά επειδή τρώνε για άλλους λόγους εκτός από την πείνα.

Μερικές φορές οι άνθρωποι τρώνε επειδή το φαγητό τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Κάποιος που βιώνει μια απώλεια ή που έχει κατάθλιψη και άγχος συχνά τρώει επειδή προσπαθεί να επαναφέρει τις ευχάριστες αναμνήσεις που συνδέονται με ορισμένα τρόφιμα.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ένα άτομο θα φάει επειδή βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο υπερβολικής πείνας λόγω της δίαιτας. Ακολουθεί για παράδειγμα μια δίαιτα έως ότου το σώμα του δεν μπορεί να αντέξει αυτό το επίπεδο θερμιδικού περιορισμού.

Το αποτέλεσμα είναι η υπερκατανάλωση τροφής, η οποία δεν οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει «δύναμη θέλησης», αλλά στην έμφυτη ορμή του σώματος να αποτρέψει την πείνα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr