Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις Ερντογάν για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία μετά τις αντιρρήσεις Ερντογάν για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία δεν θα καλωσόριζε το να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν

«Να συζητήσουν με την Τουρκία» σχεδιάζουν Σουηδία και Φινλανδία αύριο, Σάββατο, στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας. Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι αντιρρήσεις από τον Ερντογάν

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

«Η Τουρκία δεν θα καλωσόριζε το να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ασφαλή χώρο για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Σουηδία είναι «σπίτι» για μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών, για την Άγκυρα, οργανώσεων.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024