Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαλκάνια: Το Κόσοβο κατέθεσε αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης - Η αντίδραση της Σερβίας

Βαλκάνια: Το Κόσοβο κατέθεσε αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης – Η αντίδραση της Σερβίας

Την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπέβαλε χθες Πέμπτη, στην έδρα του στο Στρασβούργο, η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς, Ντόνικα Γκερβάλα.

Η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντόνικα Γκερβάλα επιβεβαίωσε, μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας, ότι υπέβαλε την αίτηση για ένταξη της χώρας της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι ελπίζει σε θετική απόφαση (στη φωτογραφία αρχείου από την ιστοσελίδα του Συμβουλίου, επάνω, στιγμιότυπο από συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών).

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματός μας, η οποία θα περάσει από διάφορα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών. Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε.

Στο μεταξύ, ο Ντάνιελ Χόλτγκεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε απάντηση στο «Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη», επιβεβαίωσε ότι έχουν αποδεχτεί την αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

«Η αίτηση έγινε δεκτή και θα σταλεί στην Επιτροπή των Υπουργών, σύμφωνα με το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε ο Χόλτγκεν, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαδικασίες εξέτασης της αίτησης.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, χθες το πρωί, ενέκρινε κατ’ αρχήν την πρωτοβουλία για ένταξη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης – Βαλκάνια: Ραγδαίες εξελίξεις – Συγκαλείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη Σερβία

Η αίτηση εξετάζεται από την Επιτροπή Υπουργών και μετά την εξέταση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, τον τελικό λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από εθνικούς εκπροσώπους των κρατών μελών. Η αποδοχή ένταξης γίνεται με πλειοψηφία 2/3.


Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (φωτογραφία αρχείου Reuters)

Κάθε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αποδέχεται τις αρχές του κράτους δικαίου και την εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλα τα άτομα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του.

Με την απουσία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο στις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λόγω της έναρξης του απρόκλητου πολέμου στην Ουκρανία, τα δύο τρίτα των κρατών μελών αυτού του οργανισμού αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία, το ενδεχόμενο ένταξης του Κοσσυφοπεδίου είναι πραγματικό, εάν κριθεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε τη σύγκληση για σήμερα 13 Μαΐου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο κ. Βούτσιτς, αντέδρασε στην κατάθεση αίτησης από το Κοσσυφοπέδιο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι με αυτή την ενέργεια παραβίασε τις Συμφωνίες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

«Εναπόκειται σε εμάς να μην μπούμε σε σύγκρουση μίσους και ψύχωσης, αλλά να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση, υπεύθυνα, ορθολογικά και σοβαρά», είπε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για σήμερα Παρασκευή και τις επόμενες εβδομάδες «η Σερβία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι έχει τη δυνατότητα να σωθεί η χώρα μας».

Η Συμφωνία της Ουάσιγκτον ή η Συμφωνία για την Ομαλοποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπογράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 στον Λευκό Οίκο παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (φωτογραφία αρχείου EPA-EFE/Andrej Cukic)

Η συμφωνία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει ένα χρόνο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενθαρρύνει νωρίτερα το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το μορατόριουμ σε ζητήματα αναγνώρισης που περιπλέκουν την πρόοδο στους τεχνικούς τομείς, και ήταν μέρος της συμφωνίας.

Τι σημαίνει για το Κοσσυφοπέδιο

Η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποφέρει πολλά οφέλη στο ίδιο το κράτος και τους πολίτες του. Αυτή είναι η γνώμη του Emrush Ujkani, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επενδυτών.

Σε δήλωσή του στο Radio Free Europe, ανέφερε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε έναν τόσο ισχυρό οργανισμό όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημαίνει πολλά για την ισχύ του ως κράτους στο μέλλον.

«Θα ενισχυθεί η νομική υπόστασή του στη διεθνή σκηνή και θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από εκείνους που το αναγνωρίζουν αλλά και από εκείνους που δεν το αναγνωρίζουν ως κράτος», είπε ο κ. Ujkani.

Ομως, ένα από τα κύρια και σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ευκαιρία που τους δίνεται να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι Κοσοβάροι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες. Θα μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και αυτό θεωρείται ως μια πρόσθετη ευκαιρία απόδοσης της δικαιοσύνης σε άλλο επίπεδο», είπε ο Ujkani.

Η αντίδραση της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Eνωση γνώριζε από καιρό για την πρόθεση του Κοσσυφοπεδίου να υποβάλει αίτηση ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά δεν έχει σχολιάσει αυτό το βήμα, καθώς αυτός ο οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με την ΕΕ.


Στιγμιότυπο από την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (κέντρο), τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (αριστερά) και τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου Αμπντουλάχ Χότι (δεξιά)

«Γνωρίζουμε τη δεδηλωμένη πρόθεση του Κοσσυφοπεδίου να επιδιώξει την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αλλά, αφενός, δεν σχολιάζουμε επιδιώξεις και έκφραση προθέσεων, και αφετέρου δεν σχολιάζουμε πιθανές διαδικασίες σε άλλους θεσμούς. Απλώς, να σας υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Οσον αφορά την ΕΕ, «μπορεί να υπενθυμίσει την έκκληση προς το Κόσοβο και τη Σερβία να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προωθήσουν τον διάλογο που διευκολύνει η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους», είπε ο κ. Στάνο.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σχολιάζει την αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πολλά κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ανεπίσημα ότι θα υποστηρίξουν το Κοσσυφοπέδιο να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες, γράφει το evropaelire.org.

Πηγή: evropaelire.org, echedoros-a.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024